Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1.Dairesi'nin hastalığına inanmayıp bir yıl içinde iki kez görev yerini değiştirmesi sonrasında 20 yıllık hakimlik mesleğinden istifa eden İş Mahkemesi hakimi Ayşegül Aksu, hakkını aramak için konuyu uluslararası yargıya taşıdı. Aksu, HSYK'nın keyfi ve kanuna aykırı uygulamalarının tespiti için Türkiye'yi AİHM'de dava etti. Gaziantep 'te geçirdiği beyin ameliyatının ardından İstanbul'daki evlerinde yaşayan çocuklarının yanına dönen Ayşegül Aksu, ameliyat sonrasında aldığı 45 günlük raporun üstünden çok geçmeden 21 yıllık yargıçlık mesleğinden istifa etmiş, avukatlık mesleğine geri dönmüştü. 

"7 ayda iki kere görev yerim değiştirildi"

HSYK'yla yaşadığı krizi geçtiğimiz Haziran ayında hukuki zemine taşıyan Ayşegül Aksu, sağlığına kavuşur kavuşmaz Türkiye'yi AİHM'de dava etti. Aksu, kararın lehine çıkması halinde emsal teşkil edecek bir dava olacağını belirterek şunları paylaştı, "Avrupa İnsan Hakları Mahkeme'sine 19 Haziran'da dava açtım. HSYK'nın Hakim ve savcıların atamalarında yapmış olduğu keyfi ve kanuna aykırı uygulamalarının tespiti açısından bu davayı açtım. Şu anda AİHM tarafından dava esasa alınmıştır. 2011 yılı Ekim ayında yapılan seçimler sonrasında yapılandırılan yeni HSYK bu tarihten günümüze kadar yapmış olduğu atamalar ile bir kısmı haksız ve keyfi uygulamalar yapmıştır. Ben ve eşim de ilk önce isteğimiz dışında Amasya ilinden Üsküdar ilçesine atamamız yapılmış ve burada süremiz dolmadan 7 aylık bir sürede isteğimiz dışında yapılan atama ile Gaziantep'te görevlendirildik. Bu atama tamamen keyfi ve hukuk kurallarına aykırı idi"

"Maddi-manevi zararımı istiyorum"

Aksu, şu görüşleri belirtti, "HSYK tarafından yapılan bu keyfi ve haksız uygulamalar sonucu hem maddi hem manevi yönden zarara uğradık. AİHM'den tarafımıza yapılan bu haksızlıkların tesbiti ile maddi ve manevi zararımın tazminini talep ettim. Söz konusu kararın lehime sonuçlanması halinde; bu karar emsal teşkil edecek bir karar olması yönüyle çok önemlidir. HSYK' nın hakim ve savcılar üzerindeki haksız ve hukuka aykırı uygulamaları tespit edilecektir. Bu açıdan bu karar emsal bir karar olacak ve aynı zamanda HSYK'nın bu haksız ve keyfi uygulamaları sona erecektir. Eğer olumlu bir karar çıkarsa artık yargıçlar bir nebzede olsa tayin ve terfi korkusu olmadan görevlerini yapacaktır"




Vatan