YURDAGÜL ŞİMŞEK

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’ye karşı açtığı 50 bin liralık tazminat davasını kaybetti. Mahkeme, gerekçeli kararında, Başbakan’ın icraatlarına yönelik eleştirilere daha hoşgörülü olması gerektiğini belirtti.

Referandumla kabul edilen anayasa değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri hayli tartışmalı geçmişti. Başbakan Erdoğan, CHP’li Akif Ekici’ye, 5 Mayıs 2010’daki görüşmelerde yaptığı konuşmasında, kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine saldırdığı, itibarını zedelemeye çalıştığı gerekçesiyle 50 bin TL’lik tazminat davası açmıştı. Ancak dava Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşma sonunda reddedildi. Mahkemenin iki gün önce yayımlanan gerekçeli kararında, “davacının icraatlarına yönelik eleştirilere daha hoşgörülü olması gerektiği’ vurgulandı. Kararda şöyle denildi: Davalının sözleri Meclis’te görüşülen konu ile de bağlantılı olduğundan, davalının eleştirileri, davacıya duyulan kişisel öfke ve kızgınlıkla söylenmiş sözler olarak kabul edilemeyeceğinden, davacının uzun yıllar İstanbul Büyküşehir Belediye Başkanlığı ve T. C. Başbakanı olarak görev yaptığı, yapmaya devam ettiği gibi politikacı kimliği olduğu bilindiğinden bu nedenle icraatlarına yönelik eleştirilere daha hoşgörülü olması gerektiği düşünülerek davanın reddine karar vermenin doğru olacağı sonuç ve kanısına varılmış bulunmaktadır...”

CHP’li Ekici ise konuyla ilgili açıklamasında, ”Kamu kaynaklarının adil, etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasından sorumlu birine görevde bulunduğu süre içinde edindiği malvarlığının kaynağını sormak hakaret değil, bir milletvekili olarak halka karşı en önemli görevlerimden biridir” dedi.




Radikal