Terör örgütü PKK'yı bünyesinde bulunduran KCK ana davası Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. Duruşmaya 42 tutuklu sanık katılırken diğer sanıklar raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Duruşmada sanıklarla ilgili dosyadaki delillerin okunmasını devam edildi. Tutuklu sanıklardan Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı ile ilgili okunan delillerde terör örgütü KCK'nın kurumu ele geçirmek için sürekli çalıştığı, DİSKİ'nin TOKİ'yi zarara uğrattığına yönelik önemli bilgiler gündeme geldi. Savcılık ifadesi okunan Sarı, 2 yıl önce Kürtçe bilmediği için yaptığı Türkçe savunmanın aksine bu sefer Kürtçe savunma yaptı. Sarı, Kürtçe yaptığı savunmada terör örgütünün faaliyetlerinde yer almadığını söyledi. Delillerde KCK bürosuna gitmekle suçlandığını anlatan Sarı, sözü edilen büronun ikamet ettiği aynı apartmanda olduğunu söyledi. Sarı, 2010 yılındaki ilk duruşmada diğer sanıklarının aksine adres ve kimlik bilgilerine Türkçe beyan etmişti. 

KCK'NIN DİSKİ'Yİ ELE GEÇİRME İÇİN ÇALIŞANLARI ZORLA EMEKLİ ETTİRMİŞ 

Mahkeme heyeti tarafından okunan belgelere göre KCK'nın mali alan sorumlusu sanık Hüseyin Yılmaz'ın diğer KCK yöneticilerle yaptığı görüşmede Diyarbakır DİSKİ'nin kendilerine kapalı olduğunu söylüyor. DİSKİ'de KCK'nın neden etkili olmadığını soran Yılmaz'a, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekilleri Ali Şimşek ve İhsan Uğur'un " DİSKİ, Baydemir'den önce belediye başkanlığı yapan Ahmet Bilgin'in adamlarının çalıştığı bir yer. Orada toplanmışlar. Şartları da çok iyi. Yılda 2 maaş ikramiye alıyorlar." dedikleri belirtildi. Örgütün mali alan sorumlusu Yılmaz'ın da " Orada fazlalıkları ayırıp emekli ettirin. Ayırın yani. Daha sonra sözleşmeli olarak istediğimiz adamları oraya alın. Ancak bu şekilde değiştirebiliriz" şeklinde emir verdiği belirtildi. Mahkemede sanık Hüseyin Yılmaz, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı'yı örgütün yerel yönetimler bürosu olarak kullandığı yere çağırdığı ve çalışmalar hakkında bilgi de aldığı yer aldı. Yılmaz'ın Sarı'ya, " DİSKİ çalışmaları çok güzel ancak siyasi yanı eksik. İhalelerden haberimiz olmuyor. O kurumda her odada 3-4 atıl insan var. Bu atıl insanları ayırın" dediği ortaya çıktı. 

Mahkeme heyeti bu görüşmede sanık Yaşar ile Yılmaz arasında Diyarbakır'a konut yapan TOKİ'nin nasıl zarara uğrattıklarını da konuştuklarını açıkladı. Okunan delillere göre DİSKİ Genel Müdürü sanık Yaşar şunları anlatıyor: " TOKİ Diyarbakır'a konut yaptı. Adamlar yanıma geldi ve konutların su ve kanalizasyon işlerinin yapılmasını istedi. Onlara yapamayacağımızı söyledik, aslında bizim görevimiz olmasına rağmen öyle dedik. Gidip-geldiler defalarca. Sonra onlara söyledim birbirimiz götürüp getirmeyelim. Burası Diyarbakır. 12 kilometre kolektör isala hattı döşeyin size yardımcı olayım. TOKİ bunu döşedikten sonra yine su vermedim. Dedim ki 'benim depom yok' aslında vardı. Onları bir depo inşa ettirdim. Projelerimizi TOKİ üzerinden yapmış oldum." Bunun üzerine KCK mali alan sorumlusu Yımaz'ın Yaşar'a, " Fırsat bu fırsat iyi yapmışsın" dediği belirtildi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.




Cihan