ANKARA - Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam oranları netleşti.

Memur zamlarını belirlemek için toplanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam verilmesini kararlaştırdı.

Hakem Kurulu, 2012 için zam oranını hükümetin teklifine göre sadece yarım puan artırdı. Hükümet 2012 için yüzde 3.5+4 zam teklif etmişti.

Memurlar 5.5 aylık birikmiş farklarını ve zamlı maaşlarını 15 Haziran'da alabilecek.

KARAR 6'YA KARŞI 5 OYLA
Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığındaki 11 kişilik kurulda hükümet ve memur, 4'er üyeyle temsil ediliyor. Kurulda ayrıca iki üniversite temsilcisi bulunuyor.

Sendika yetkilileri, kararın 6'ya karşı 5 oy ile alındığını belirtti. Kurulun kararı bağlayıcı ve nihai karar olarak kabul görecek. Karara itiraz edilemeyecek.

'KATILIM' UZLAŞMAZLIĞI
Toplantı öncesinde sendikalar arasında katılım konusunda bir anlaşmazlık yaşandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hakem Kurulu'nda sendikaların taleplerinin değerlendirilmediğini öne sürerek, Memur-Sen'e kurulun toplantısına katılmama çağrısında bulundu. Ancak Memur-Sen toplantıya katılacağını açıklayınca, Türkiye Kamu-Sen ve KESK de toplantıya katılma kararı aldı.

21 GÜNDE ANLAŞMA ÇIKMADI
Hükümet ve memurun 21 gün süren toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. Hükümet 2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5+4'e yükseltmişti. 2013 yılı teklifi de yarım puan artırarak yüzde 3+3'e çıkarılmıştı. Memurlar en az yüzde 16 zam istiyordu.

MEMURLAR İŞ BIRAKTI
Zam oranını yetersiz bulan memurlar 23 Mayıs'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.




NTV