Baroların Yönetim Kurulları Bilişim Servislerince, bu hizmetin teknik donanımı sağlanıp, alt yapısı oluşturularak, adliyelerdeki duruşma salonlarında bulunan avukat masalarına LCD monitörler yerleştirilmesine başlanmıştır.

Sonuç

Usûl, bir yasama veya idare işleminin hazırlanması, yapılması veya yürürlüğe konması sırasında uyulması gereken hükümler ve izlenecek yollar anlamına gelmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu 219. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 154. maddesi ve diğer yasal mevzuatta yer alan düzenlemeler doğrultusunda yapılan çalışmalarda sistemin kurulmasındaki amaç, usulüne uygun bir şekilde, mahkeme başkanı ya da hâkim tarafından yazdırılan tutanakların, daha sağlıklı tutulmasının sağlanmasıdır.

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

Beşinci Bölüm

Duruşma tutanağı

Madde 219- (1) Duruşma için tutanak tutulur. Tutanak, mahkeme başkanı veya hâkim ile zabıt kâtibi tarafından imzalanır. Duruşmada yapılan işlemlerin teknik araçlarla kayda alınması halinde, bu kayıtlar vakit geçirilmeksizin yazılı tutanağa dönüştürülerek mahkeme başkanı veya hâkim ile zabıt kâtibi tarafından imzalanır.

(2) Mahkeme başkanının mazereti bulunursa tutanak, üyelerin en kıdemlisi tarafından imzalanır.

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu

Tutanak

Madde 154- (1) Hâkim, tahkikat ve yargılama işlemlerinin icrasıyla, iki tarafın ve diğer ilgililerin sözlü açıklamalarını, gerekirse özet olarak zabıt kâtibi aracılığıyla tutanağa kaydettirir.