İSTANBUL (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu, Ümraniye'de kullandı.

Bakan Canikli, oy kullanmak için Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki Şakire Hanım Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'ne geldi. Okul bahçesinde kendisine başarı dileyen vatandaşlar tarafından karşılanan Bakan Canikli, sohbet ettiği vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Canikli, daha sonra oyunu "1173" numaralı sandıkta kullandı.

Bakan Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimin huzurlu bir atmosferde gerçekleştirildiğini belirtti.

Seçime katılımın yüksek olacağına inandığını, bunun da son derece önemli olduğunu dile getiren Canikli, millet iradesinin sandığa olabildiği ölçüde en yüksek seviyede yansıyacağını söyledi.

Canikli, seçimde, 5 yıllık dönemde Türkiye'ye hizmet edecek kadroların millet tarafından belirleneceğini belirterek, "Hayırlısı olacak, buna inanıyoruz. İnşallah milletimiz yine son 15-16 yılda her alanda kazandığı olumlu ivmenin, büyümenin, zenginleşmenin, güçlenmenin, insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesinin, özgürlüğün ve adaletin daha büyük oranda tesis edilmesine 'devam' diyecek. Biz buna inanıyoruz." dedi.

- "Dünyaya barışı ve adaleti getirecek olan da Türkiye'dir"

Seçimlerin ülke, millet ve mazlum milletler için hayırlı olmasını dileyen Canikli, şunları aktardı:

"Şu anda sadece Türkiye değil, geleceğini, kaderini, kalbini Türk milletinin kalbiyle endekslemiş, geleceğine bağlamış farklı ülkelerden yüz milyonlarca mazlum da bu seçimi en az bizim kadar heyecanla takip ediyor. Onlar açısında da son derece önemli. Dünyaya adaletin tesisi ve barışçıl, daha adil bir yönetim için de son derece önemli. Özetle, bu seçimler sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor, bütün dünyayı ilgilendiriyor. Çünkü dünyada barış ve adalet yok, bunu biliyoruz. Her gün sayısız örnekleriyle karşı karşıyayız. Dünyaya barışı ve adaleti getirecek olan da Türkiye'dir. Tıpkı geçmişte olduğu gibi Türk milleti inşallah uluslararası alanda hak ettiği yere ve güce kavuştuğu zaman dünya daha adil, daha barış dolu ve daha yaşanabilir bir hale gelecektir."

- "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 2002'den itibaren fiilen hayata geçti"

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yönetimde istikrarı sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2002 öncesinde, yani 70-80 yılda parlamenter sistemin uygulama yöntemi ve biçimine baktığımızda siyasette, ekonomide, güvenlikte maalesef istikrarı ve istediğimiz kaliteyi sağlayamamış. 2002'den itibaren fiilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği üzerinden hayata geçti, uygulandı. Orada da istikrar söz konusu, en önemlisi bu. Uzlaşmayı teşvik eden bir sistem aynı zamanda. Birinci önemli özelliği her alanda istikrarı sağlaması, ikincisi toplumdaki çok fazla bölünmeyi engellemesi ve orada konsolidasyona neden olması. Şu anda seçimde de bunun işaretlerini gördük, uygulandı. İttifaklar oluştu, farklı siyasi partiler bir araya geldi. Bu da uzlaşma kültürünü en iyi şekilde siyasi alanda hayata geçirilmesine katkı sağlayacak olan bir sistem. Uygulama itibarıyla parlamenter sistem tam tersine Türkiye'de bölünmeyi, küçülmeyi, parçalanmayı teşvik etti. Bu da tabii daha çok kavgayı meydana getirdi."

Bakan Canikli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'nin çok daha güçlü yönetimler tarafından idare edilmesini sağlayacağını, ilk örneğinin de bu seçimde görüleceğini sözlerine ekledi.