MİT Kanunu’nda yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve ardından da Resmi Gazete’de yayınlamasıyla birlikte talimatla ifadesi alınmak istenen MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve haklarında tutuklanma kararı çıkarılan 4 MİT yöneticisine yönelik yakalama kararı kaldırıldı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Erzincan Ergenekon davası sanığı 3 MİT görevlisi ile, Suriyeli muhalif Albay’ı Esad yönetimine teslim etmekle suçlanan MİT’çilerin dosyası da izin için Başbakanlık’a gönderilecek.

Artık her suçlamada izin şart

MİT mensupları veya Başbakan tarafından kamu görevlileri arasından özel bir görevle görevlendirilen kişilerin özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçlarda bile soruşturulması için Başbakan izni şartı getiren MİT Yasası 26. Madde değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakan’ın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.

MİT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, MİT görevlileri Y.Y. ile H.K. hakkında başlatılan soruşturma durduruldu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Başsavcılığı’na yazılan talimat yazısı ile Özel Yetkili Savcılık tarafından eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, MİT Müsteşar Yardımcıları Yaşar Yıldırım ile Hüseyin Kuzuoğlu hakkında çıkarılan yakalama kararları da kaldırıldı

İzin istenecek diğer soruşturmalar

KCK kapsamında ifadeye çağrılan 5 MİT yöneticisinin yanında Erzincan Ergenekon davası kapsamında CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’le birlikte yargılanan 3 MİT’çiyle ilgili yargılama da izin için Başbakan’a gönderilecek. Geçtiğimiz günlerde Hatay’daki mülteci kampında yaşayan Özgür Suriye Ordusu’nun kurucularından Albay Hüseyin Harmuş’u Esad yönetimine teslim ettiği iddiasıyla tutuklanan MİT’çi Ö.S. ile olaydan haberdar olduğu iddia edilen 2 MİT yöneticisinin dosyasının da izin için Başbakan’a gönderilmesi bekleniyor.

Savcılar izin, CHP AYM hazırlığında

KCK soruşturması kapsamında Hakan Fidan ve 4 MİT görevlisini ifadeye çağıran İstanbul Özel Yekili Cumhuriyet Savcıları’nın MİT kanunundaki değişikliğin ardından harekete geçtikleri öğrenildi. Savcıların, MİT’çilerin ifadesini alma konusunda ısrarlı oldukları ve MİT mensuplarının ifadesini almak için Başbakanlık’tan izin istemeye hazırlandıkları öğrenildi. Öte yandan CHP yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor. CHP’nin daha önce kişiye özel düzenleme diyerek Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü TİB’le ilgili düzenleme iptal edilmişti.

KEMAL GÜMÜŞ - NEVİN BİLGİN

Star