İndirimler ve promosyon kodları içeren bir platform olan Promocodius'un istatistikleri, bu tür tekliflerin sıklığında birkaç yıl öncesine göre 2023'te %53'lük kayda değer bir artış olduğunu ortaya koyuyor ve uygulama tabanlı etkileşimlerin öneminin altını çiziyor. Peki, bu eğilimin arkasında ne var?

Uygulama Merkezli İndirimlerle Tüketici Etkileşimini Dönüştürmenin Yolu

PromoCodius tarafından yapılan son araştırmalar, önde gelen e-ticaret şirketlerinin yaklaşık %75'inin artık mobil uygulamalarında özel indirimler gibi promosyon kodları sunduğunu gösteriyor. Bu, iki yıl öncesine göre önemli bir artış. Bu artış, işletmelerin tüketicilerin dikkatini çekme ve uygulamaya özel fırsatlar yoluyla kalıcı ilişkiler kurma çabalarını yansıtıyor.

Neden uygulama merkezli promosyon kodları tercih ediliyor? Cevap, sahada kendini gösteriyor: Mobil platformların hakimiyeti tartışılmaz; bu uygulamalar perakende ortamını yeniden şekillendiriyor ve geleneksel Web sitesi yaklaşımına meydan okuyor. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde perakende m-ticaret satışları 2021'de 360 milyar ABD dolarına yükseldi. Tahminler, Statista verilerine göre bu rakamın neredeyse iki katına çıkarak 2025 yılına kadar yaklaşık 710 milyar ABD dolarına ulaşacağını öngörüyor. Yine de tüm neden, m-ticaret hacminin büyümesinden daha derinde gizli.

PromoCodius proje yöneticisi Alisa Sklyarova'ya göre bunun mantığı basit ama derin. “Web sitelerinde memnuniyetsizlikle karşılaşmak, kullanıcıları diğer alternatifleri keşfetmeye veya kullandıkları platformu tamamen bırakmaya yönlendiriyor. Ancak bir uygulamadan diğer bir uygulamaya geçiş yapmak zor olabilir. Kullanıcıların yeni bir uygulamayı yükleme ve öğrenme zorluğu nedeniyle uygulamaya devam etme olasılığı artıyor." diye belirtiyor Alisa Sklyarova.

Uygulamalar, ayrıca doğrudan iletişime olanak tanıyor. Anlık bildirimler ve kişiye özel promosyonlar aracılığıyla kişiselleştirilmiş pazarlamaya olanak tanıyarak marka sadakatini artırıyor. Kullanıcılar kolaylık ve dijital yaşamlarına entegre olacak sürükleyici bir marka deneyimi yaşadığı sürece bir uygulamayı yüklemek, bağlılığın sembolü haline gelmeye devam edecek.

İşletmeler Uygulamalar Yerine PWA'ları Tercih Ediyor

Teknik tarafta bir alt trend daha var: İşletmeler, maliyet etkinliği ve daha hızlı yükleme süreleri nedeniyle geleneksel mobil uygulamalar yerine Progresif Web Uygulamalarını (PWA'lar) giderek daha fazla tercih ediyor. PWA'lar, şirketlerin kullanıcı deneyimi standartlarını korurken özel promosyon kodlarının erişimini daha geniş bir kitleye genişletmesine olanak tanıyor. Bunlar; HTML5 ve JavaScript ile oluşturulmuş, Web tarayıcıları aracılığıyla erişilebilen kompakt uygulamalar gibi çalışıyor. 

PWA'lar; anında yükleme, daha düşük hemen çıkma oranları ve daha yüksek dönüşüm oranları potansiyeli sunuyor. Medium portal değerlendirmelerine göre dünya çapında 6,3 milyar akıllı telefon kullanıcısına hizmet veriyor. Temelde, Statista'nın öngördüğü gibi pazarın 2027 yılına kadar 10,44 milyar dolara ulaşmasıyla Web geliştirme uygulamalarında devrim yaratıyor. Bu da PWA’ları çeşitli büyüklükteki işletmelere karşı müşteri sadakati oluşturmak için iyi bir platform haline getiriyor.

Bu nedenle, uygulamaya özel promosyon kodlarının yükselişi, bağımsız bir dijital ekosistem içinde müşteri katılımını sağlamlaştırmaya yönelik stratejik bir dönüm noktasına işaret ediyor. Dijital ortam geliştikçe, e-ticaretin şiddetli rekabet ortamında kendine yer edinmek isteyen şirketler için PWA'lar gibi yenilikçi çözümleri benimsemek zorunlu hale geliyor.

promocodius.com, binlerce tanınmış ve lider perakendeciye güncel kuponlar, fırsatlar ve indirimler sunan çevrim içi bir platformdur. 2016 yılında kuruldu. Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İspanya, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'de faaliyet göstermektedir.