Begüm GÜRSOY KAYA

İSTANBUL - Çağın mucizesi internet aynı zamanda çağın en büyük kabusu olmaya da aday görünüyor. Özellikle son yıllarda giderek artan ve bir “siber savaş”a dönüşen internet suçlarının küresel çapta kadar 100 milyar dolarlık zarara yol açtığı belirtildi. Şirketleri, devletleri hatta sıradan vatandaşları bile tehdit etmeye başlayan siber savaşta Türkiye de büyük risk altında. Kredi kartı dolandırıcılığı ve banka hesaplarının boşaltılması suçlarında büyük patlama yaşanıyor. 2008’de 830 olan olay sayısı 2009’da 1.511’e yükseldi. Toplam siber suç sayısı ise 2.871 oldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni hazırladığı Bilgi Güvenliği: Riskler ve Öneriler başlıklı raporda vatandaşları uyardı. İnternette kötü niyetli yazılımlar ile hackerların kişilere ait kişisel verileri ele geçirdiği belirtilerek, özellikle Facebook, Myspace, Twitter gibi sosyal amaçlı eğlence ve paylaşım siteleri üzerinden saldırılar yapılabildiğine dikkat çekildi.

Suç sayısı giderek artıyor
BTK’nın verilerine göre, bankacılık sistemine yönelik siber saldırılar ise som dönemde artış gösterdi. Kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığında 2008 yılında 830 olan olay sayısı 2009’da 1.511’e yükselirken, yakalanan şüpheli sayısı da 991’den 2.176’a çıktı. İnteraktif banka dolandırıcılığında ise sadece geçen sene 550 olay yaşandı. Türkiye’de siber alem üzerinden geçen sene toplamda 2.871 olay yaşandı. Bu dolandırıcılar, kişilerin banka hesabını boşaltmakla kalmıyor. Aynı zamanda bu bilgilerin satıldığı bir pazar da oluştu. Bu pazarda en pahalıya yani 30-400 dolar aralığında değişen fiyatlarla banka hesapları satılıyor. Kredi kartı numaraları ise 0.50-5 dolar gibi rakamlara el değiştiriyor. Kimlik bilgileri de 10-150 dolar gibi rakamlara satılıyor.

Kamu da risk altında
Siber suçlara sadece vatandaşlar değil hükümetler ve kamu kurumları da maruz kalabiliyor. Siber suçlarla mücadele için hükümet yeni bir eylem planı üzerinde çalışıyor. Siber suçları engellemek için TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) büyük görev düşerken, Milli Güvenlik Kurulu Siyaset Belgesi’ne de siber savaş olgusunun gireceği öğrenildi. Böylece kamunun elindeki bilgilerin de korunması amacıyla büyük bir hazırlık süreci başladı. E-devlet üzerinden kamu kurumlarının internet üzerinden hizmet sunmaya başlamış olması da siber suçlara karşı ek önlem alınma gerekliliğini artırdı.

Türkiye’de işadamları da büyük risk altında
Kaspersky Lab CEO’su Eugene Kaspersky, Türkiye’de sadece kamu kurumlarının değil, sanayi kuruluşlarının da büyük tehlike ile mücadele için çalışması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de internet kullanımı ile ilgili tartışmaların olduğunu ve belirli durumlarda internet sitelerinin kapatılabildiğinin de hatarılatılması üzerine, sitelerin kapatılmasının yeterli olmayacağı ve geniş çaplı kontrol mekanizmasının şart olduğunu vurguladı. Kaspersky, zirve kapsamında yaptığı sunumda ise 2003’de Amerika’daki elektrik kesintisi, 2008’deki Spainair uçağının yaptığı kaza ve yakın zamanda yaşanan Siemens’in endüstriyel kontrol sisteminin uğradığı saldırılara da dikkat çekti. Kaspersky, bu problemlerin bilgisayar virüsü olmadan meydana gelemeyceğini savundu. Bilgi teknolojilerinin yoğun kullanıldığı enerji, uçak, gemi gibi taşıma araçlarında özellikle virüsler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.  (Radikal)