6098 Sayılı TBK madde 352 ''Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.'' demektedir. Tahliye taahhüdünün geçerli olarak kabul edilebilmesi için kanunen öngörülen tüm şartları taşıması gerekmektedir:

1. Kira sözleşmesinin konusu konut veya çatılı iş yeri olmalıdır.

2. Tahliyeye ilişkin taahhütname yazılı şekilde verilmelidir. Bu anlamda sözlü taahhüt geçerli olmamakla birlikte, özellikle ispat açısından taahhüdün resmi şekilde tanzim edilmesinde hukuken sakınca bulunmamaktadır.

3. Tahliye taahhüdünde, tahliye tarihi açıkça belirtilmelidir. Tarihin açıkça gün olarak belirli olmadığı, ay olarak belirtildiği durumlarda ise taahhüdün o ayın son gününe ilişkin olarak verildiği kabul edilmektedir.

4. Taahhütnamenin irade serbestisi altında verilmiş olması gerekmektedir. Bu anlamda hata, hile ve yanıltma ile alınmış olan tahliye taahhütnamesi hukuken geçersizdir. Ancak iradesi sakatlanan kişinin bu hususu bir yıllık iptal süresi içerisinde öne sürmemesi halinde taahhütname geçerli kabul edilmektedir.

5. Tahliye taahhüdünün tanzim tarihinin; kira sözleşmesinin tanzim; kiralananın teslim tarihinden sonraki bir tarihte olması gerekmektedir. Kira sözleşmesinin yapıldığı sırada veya yapılmasından önce tanzim edilmiş olan taahhütnamelerin, kiracı tarafından serbest irade altında verilmediği kabul edilmekte ve geçersiz olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla tahliye taahhütnamesinin en erken kira sözleşmesinin başlangıç tarihinden bir gün sonra verilmiş olması gerekmektedir. Bu hususta uygulamada sıklıkla kiracı tarafından tahliye tarihi boş bırakılacak şekilde tahliye taahhütnamesi imzalanması durumu ile karşılaşılmaktadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/975 E. 2021/1108 K. Sayılı Kararı ile ''Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdü alınması durumunda, bu belgenin kiralananın teslimi öncesinde tarihlerinin boş olarak verildiği ve anlaşmaya aykırı olarak sonradan tamamlandığına ilişkin savunmanın kanıtlanması gerekir. Bu şekilde yani düzenleme ve boşaltma tarihlerinin sonradan tamamlanması belgenin geçersizliğini gerekmediği gibi bu tarihlerin anlaşmaya aykırı olarak tamamlandığına ilişkin iddia kiracı tarafından ispatlanmalıdır.'' denilerek; tahliye taahhüdünün sonradan doldurulduğu iddiasındaki kiracıya bu iddiasını ispat yükümlülüğü getirilmiş bulunmaktadır.

Söz konusu taahhüt kiracı tarafından verilebileceği gibi vekaletnamede açıkça yetkilendirilmiş vekil tarafında da verilebilmektedir. Kira sözleşmesinde birden çok kiracının yer aldığı durumlarda ise tahliye taahhüdünün her bir kiracı tarafından verilmesi gerekmektedir. TMK madde 194'te yer alan ''Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.'' hükmü gereğince; taşınmazın aile konutu niteliğine haiz olması halinde; diğer eşin rızası olmaksızın verilen tahliye taahhüdü geçersiz kabul edilmektedir.

Yukarıda sayılan şartları taşıması kaydıyla tahliye taahhütnamesi ile kiracı, taahhütnamede kararlaştırılan tarihte hiçbir ihtara gerek kalmaksızın kiralananı tahliye etmeyi kabul etmektedir. Ancak kiracının taahhütnameye aykırı davranması muhtemeldir. Bu durumda kiraya verenin kiracıyı taşınmazdan tahliye edebilmesi için, tahliye taahhüdünde yer alan tarihten itibaren bir ay içerisinde yetkili icra dairesine veya mahkemeye tahliye talebi ile başvurması gerekmektedir.