Tekirdağ’da Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün ve seçilmiş kurul üyeleri tarafından karşılanan Sağkan, buradaki sohbetin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Basın toplantısının ardından Baro Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bir dizi ziyaret gerçekleştiren Birlik Başkanı ilk olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’la makamında bir araya gelerek sohbet etti.

Sağkan daha sonra Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül’ü, Adalet Komisyonu Başkanı Naci Ergin’i ve Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül’ü makamlarında ziyaret etti.

Son olarak Tekirdağ Barosu tarafından düzenlenen yeni dönem staj eğitim programının açılışına katılan Sağkan, konuk olduğu ilk derste mesleki deneyimlerini paylaştığı stajyerlerin, avukatların sorunlarına ve TBB’nin faaliyetlerine ilişkin sorularını cevapladı.

“TÜRKİYE’DE GÜN GEÇMİYOR Kİ YARGI TARTIŞILMASIN”

TBB Başkanı Sağkan, Tekirdağ’da bir araya geldiği gazetecilere, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

6 yaşındaki bir çocuğun sözde evlilik adı altında yıllarca istismara uğramasına, 13 yaşındayken konu yargıya intikal ettiği halde gereğinin yerine getirilmemesine dikkat çeken Sağkan, 2020 yılından itibaren devam eden soruşturmanın da kamuoyu tarafından bilinmediğini kaydetti. Bu olayda özgür basının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Sağkan, “Gün geçmiyor ki bizim ülkemizde maalesef yargı tartışılmasın. Türkiye’de savunmayı temsil eden Baroların çatı örgütü olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı olarak bundan çok büyük üzüntü duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Sağkan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasağa ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. İBB Başkanı’nın sözlerinin muhatabının kim olduğuna ilişkin bir tartışma yaşandığını söyleyen Sağkan şunları kaydetti:

“Sokaktaki vatandaşa sorduğumuz zaman herkes İBB Başkanı tarafından dile getirilen ibarelerin kendisine dönük aynı şekilde ifadeler kullanan İçişleri Bakanı’na cevaben kullanıldığını düşünüyor. Ancak soruşturma aşamasından itibaren, bu ibarelerin YSK hakimlerine dönük olarak kullanıldığı şeklinde bir dava yürütüldü. ‘Ne fark eder, kime dönük olursa olsun, hakaretse bunun bir cezası vardır’ denebilir. Ancak TCK’nın 129. maddesi, karşılıklı hakaret söz konusuysa bu durumlarda ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar verilmesi gerektiğine dönük bir düzenleme içeriyor. O nedenle fiilin kime yönelik olduğu tartışması, dışarıdan göründüğünden çok farklı bir anlam taşıyor.”

Sağkan, “Bu yargılamanın soruşturma aşamasından itibaren adil yargılanma ilkesinin defalarca çiğnendiğine şahit olduk” derken, savunma hakkına dönük olarak da çok net ihlaller yaşandığını söyledi. Karar duruşmasını bizzat izlediğini belirten Sağkan, “Avukatların çok haklı taleplerine, verilen mütalaaya karşı kapsamlı savunma için süre taleplerine kayıtsız kalındığını gördük. Dün dinlenen iki tanığa rağmen, iddia makamının bu tanıkların ifadelerine dönük hiçbir değerlendirme yapmaksızın bir önceki duruşmadaki mütalaayı tekrar ettiğini gördük. Dünkü yargılama kamuoyunda siyasetin yargı üzerinden Türkiye’deki siyaseti şekillendirmeye dönük bir çabası olarak algılandı. Üzülerek ifade edeyim ki buna da yargının kendisi sebebiyet veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sağkan, İBB Başkanı’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasının, Yargıtay yolunun açık olduğunu söyledi.