Ankara Ayaş’ta, şehir merkezine 60 km uzakta, mülkiyeti Türkiye Barolar Birliğine ait bir “termal otel” olduğunu, bu otelin SYDF bütçesinden yani tüm Türkiye’deki avukatların cebinden alındığını, 3. kişilere kiralandığını ve tahliye davası olduğunu biliyor muydunuz?

Bilgi edinme başvurusu ile bu otelin kapasitesini, aylık getirisini, elde edilen kira gelirini ve neden 3. kişilere kiraya verildiğini sordum.

TBB cevap olarak tarafıma sadece otelin 146 oda 292 yatak kapasiteli olduğunu ve 2016 yılından bu yana bir

firmaya kiralandığını ve şu anda tahliye sürecinde olduğunu söyledi. Bir de sağolsunlar link göndermişler: https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/turkiye-barolar-birligi-ayas-termal-yasam-merkezi-hizmete-%20girmistir-66928

Peki neden termal otelimiz var?

“TBB AYAŞ TERMAL YAŞAM MERKEZİ”

- 2007 tarihinde dönemin TBB yönetimini avukatlara sosyal tesis yaptırmak amacıyla Ankara Ayaş’ta termal su kaynağı üzerinde olduğu söylenen boş bir arazi alıyor ve buraya bir termal otel projesi çizdiriyor.

- 2008 yılında ihale ile inşaatı başlatıyorlar. Ama ne inşaat… Ayaş’ın en büyük ve en görkemli binası yapılmaya başlanıyor.

- 2010 tarihinde inşaat büyük oranda tamamlanıyor ama maliyetler nedeniyle bitmiyor. Dönemin baro başkanları Ankara’da bir araya geliyor. Hep birlikte tesisi yerinde görüyorlar. Buranın çok masraflı olduğu, şimdiden 20 milyon TL harcandığı, en fazla 15 milyona satılacağı, satılsa da zarar edileceği; ne sosyal tesis ne de staj eğitim merkezi olamayacağı konuşuluyor.

Hatta o dönem suyunun sıcaklığı ölçtürülüyor ve suyun kükürtlü olduğu ancak 31-32 derecede kaldığı için termale uygun olmadığı anlaşılıyor.

- 2013 tarihli TBB genel kurulunda bu tesise o güne kadar toplam 37 milyon TL yani dönemin kuruyla 20 milyon $’dan daha fazla bir para harcandığı söyleniyor. Ne yapsak diye konuşalım deniyor ama hiç konuşulmuyor.

Satmak istiyorlar alan olmuyor, başka bir kamu kurumu arazisi ile takas etmek de dahil her yol deneniyor ama yine olmuyor.

- 2016 yılındaki yönetim kurulu da burayı Antalyalı bir turizm firmasına işletmesi için devrediyor. Hala da aynı firma işletiyor. Şartları ve kira bedelini henüz bilmiyorum, TBB işine gelmediği için o sorularımı yanıtsız bıraktı ama bir kaç ay sonra BEDK kararı ile öğreniriz.

- TBB duyurusunda söylendiği gibi bir “Avukat indirimi”nden de otelin haberi yok.

Aralık ortası fiyatları da iki gece için 8-9.000 TL arasında. Aralık ayında boş gün ise neredeyse yok.

Kirasını bilmediğimiz bu otelin kârını siz düşünün.

Vekaletnamelere yapıştırdığımız baro pulları ve her yıl ödediğimiz TBB kesenekleri ile @barolar bütçesinde biriken para, karşılanamayan sağlık yardımları nerede diye merak ediyorsanız şu an Ankara’nın 60 km dışında 3. kişi işletmesindeki bir otelde.

O günün kuru ile 20 milyon $

Aynı dönemde Antalya Kemer’de denize sıfır, fotoğrafını paylaştığım otelin 11 milyon $’a satıldığı da düşünülünce Ankara’nın 60km dışına dağ başına neden bu kadar büyük bir yatırım yapıldığına ilişkin yorumu size bırakıyorum.

Diyelim ki 2008 yönetimi bir hata yaptı, olabilir.

2016 tarihinde bu tesis kiraya verilene kadar kaç yönetim değişti? 8 yıl boyunca baro başkanları ve delegeler 20 kez toplandı da neden bu zarara engel olunamadı?

Kiralamak doğru yöntemdi de neden tahliye yoluna girişildi?

TBB böyle sosyal tesis yapmayı kimden öğrendi?

Eski toplantı tutanaklarında bu konuda ne konuşulduğuna baktığımda da son TBB toplantısından farksız olduğunu gördüm.

Yine delegelerimiz büyük büyük sözler söylemiş, sonra yemekler yenmiş, otelde dinlenmeye çekilmişler.

Bir iki meslektaş dışında kimse umursamamış.

Son TBB toplantısındaki bazı delegelerin isimlerini de eski tutanaklarda tekrar gördüm.

Baro araçlarına laf ettiğim için alınan ve kızanlar olmuştu. Baro araçları büyük motorlu değilmiş, manipüle ediyormuşum vs…

Bu vesileyle de kırdığım üzdüğüm bütün delegelerden özür diliyorum, ben motordan onlar kadar iyi anlamıyorum.

Hesap kitaptan anlıyorum.