Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel, Başbakanlık'tan maaşlarının diğer kurumlar seviyesine çıkarılması ve kendilerine 'toz tazminatı' verilmesini istedi. Başbakanlık yetkilileri ise mevzuatta 'toz tazminatı' şeklinde bir ibarenin bulunmadığını belirterek, böyle bir düzenlemeyi Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın yapma yetkisinin olduğunu hatırlattı. Başbakanlık da tazminat değil yoğurt ve süt verebileceklerini belirtti.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışanların sorunlarını görüşmek için memur sendika temsilcileri ile Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç başkanlığındaki heyet bir araya geldi. Görüşmede Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışanların sorunları ele alındı.

Arşiv çalışanlarının maaşlarının diğer kurumlar seviyesi çıkarılması ve arşivleri düzenlerken maruz kaldıkları tozla ilgili tazminat ödenmesi talebinde bulunuldu. Başbakanlık yetkilileri ise maaş ve tazminat konusunda düzenlemeyi Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın yapabileceğini ifade etti. Çalışanların tozdan zarar görmemesi için yoğurt ve süt verebilecekleri dile getirildi.

Sendika temsilcileri, eski arşiv belgelerinin parazitlere karşı korunması için insan sağlığına büyük zarar veren ve yasaklanmış olan DDP (Diphenyl Dichlor Trichlodrethan) adındaki kimyasal maddenin kullanıldığı belirterek bu maddenin arşiv çalışanlarında solunum yolu, akciğer ve deri hastalıklarına yol açtığına dikkat çekti. Başbakanlık yetkililerinden bu konuda önlem alınması ve çalışanların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesini isteyen sendika temsilcilerine, çalışanların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesinin sağlanacağı sözü verildi.



Cihan