İtirazı görüşen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ret kararında, ''Medya 'dördüncü güç' olarak 'denetleme' yetkisini üzerinde toplarken kamusal bir görevi yerine getirdiği gerçeğini de gözden kaçırmamalı ve sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir'' denildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde düzenlendiği belirtilen kararda, Anayasa'nın 28. maddesinde de ''Basın hürdür sansür edilemez'' denilerek basın hürriyetinin güvence altına alındığı anımsatıldı.
Basın Kanunu'nun 3. maddesinde yer verilen ''Basın özgürdür. Bu özgürlük, bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir'' düşüncesine de atıfta bulunulan kararda, aynı Kanun'un 19. maddesi ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 157/1. maddesinde ise soruşturma aşamasındaki işlemlerin gizliliğinin vurgulandığı aktarıldı.
Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki hükümler ile özgürlükçü demokratik devletlerin temelini oluşturan düşünceyi açıklama özgürlüğünün, bireyin özgürce düşünmesi ve düşündüklerini başkalarına açıklayabilmesinin güvence altına alındığı belirtilen kararda, ''Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ve basın özgürlüğü Anayasa ve uluslararası sözleşme ile güvence altına alınmış bir hak olmakla birlikte, düşünce açıklamasının sınırsız olduğu söylenemez'' denildi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin herkesin düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğüne sahip olduğunu, bu özgürlüğün kamu güvenliği, kamu düzeni, genel sağlık, genel ahlak veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için zorunlu olan tedbirlerle ve konularla sınırlandırılabileceğini kabul ettiği ifade edilen kararda, buna göre düşünceyi açıklama özgürlüğünün iki tür sınırlamaya tabi olduğu, bunlardan birincisinin bireyi korumaya yönelik, ikincisinin ise kamuoyu ve devleti korumaya yönelik sınırlama olduğu belirtildi.
-''YAYININ ÖNCEDEN DURDURULMASI ŞEKLİNDE BİR TEDBİR YOK''-
Kararda şunlara yer verildi: ''Yasal düzenlemeler ile düşünceyi açıklama ve basın hürriyetine ilişkin sınırlamalar getirilmiştir. Ancak, bu sınırlamalar içerisinde yayının önceden durdurulması şeklindeki bir tedbire yer verilmemiştir. Esas itibariyle burada görev kamusal bir alanı kullanan medya yöneticilerine ve mensuplarına düşmektedir. Zira düşünceyi ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü; beraberinde sorumluluk boyutunu da getirir. Bunu belli çerçeveler dahilinde medyanın kendi kendini kontrol etme mekanizmalarıyla sağlaması basın ilke ve ahlakı gereğidir. Ancak, buradan medyanın zorunlu bir takım yasal uygulamalardan muaf tutulması anlamı da çıkarılmamalıdır. Medya 'dördüncü güç' olarak 'denetleme' yetkisini üzerinde toplarken kamusal bir görevi yerine getirdiği gerçeğini de gözden kaçırmamalı ve sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir.''
Mahkemenin kararında, soruşturma aşamasındaki işlemlerin gizli olduğu ve bu ilkeye aykırı davranılmasının suç teşkil ettiği, devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin açıklanmasının ayrıca ve daha ağır cezai müeyyideye bağlandığı hususları açık olmakla birlikte; Basın Yasası'nda yer alan sınırlamalar içerisinde yayının önceden durdurulması şeklindeki bir tedbire yer verilmemiş olması karşısında itiraza konu karar yasaya uygun görüldüğünden itirazın reddine karar verildiği ifade edildi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığındaki aramaya ilişkin olarak ''devlet sırrı'' kapsamındaki bilgilerle ilgili önleme ve yayın yasağı talebinde bulunmuş, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği ise ret kararı vermişti.
Savcı, Nöbetçi Hakimliğin bu kararına, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde itirazda bulunmuştu.
Yayın yasağı yok
Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığındaki \'\'devlet sırrı\'\' kapsamındaki bilgilerle ilgili önleme ve yayın yasağı talebini reddeden Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği\'nin kararına karşı yapılan itiraz reddedildi.
Yorumlar
Trend Haberler
İCRA DAİRELERİNİN KVKK M.28 KAPSAMINDA "İNFAZ MERCİ" OLARAK İSTİSNA KAPSAMINA ALINMASI
SANIĞI DURUŞMADA TEMSİL EDEN AVUKATIN VEKALETNAME İBRAZ ETMEMİŞ OLMASI, VEKALET ÜCRETİNE HAK KAZANMASINI ENGELLEMEZ
İŞ KAZASINDAN KAYNAKLANAN DAVA NEDENİYLE VEKİL TAYİN EDİLEN AVUKATIN VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME GENEL MAHKEMELERDİR
TABELADA "LAW OFFİCE" İBARESİNİN YER ALMASI - SOSYAL MEDYADA "BAŞARILI HUKUK BÜROSU" PAYLAŞIMLARI YAPILMASI
Hâkim ve Savcı Yardımcılarının Sözlü Sınava Tabi Tutulmasını, Eğitim ve Sınavlarının Yönetmelikle Düzenlenmesini Öngören Kuralların İptal Talebine İlişkin Karar
ARABULUCUCULUK ANLAŞMA BELGESİNİN İCRA EDİLEBİLİRLİĞİ
948 hakim ve savcının görev yeri değişti
10 gündür otogarda yaşayan avukat, ölü olarak bulundu!
Adliyede bir zimmet skandalı daha... Milyonlarca lirayı sanal bahiste kaybetmiş!
Hukuk Fakültesi öğrencisi, 50’den fazla kişiyi 1 milyon TL dolandırmış!



