Zammın hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı vurgulanan kararda, ‘zammın uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği’ vurgulandı. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ücretlerini artıran kararın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin karara itiraz edeceklerini belirterek, “Mevcut ücret tarifeleri devam edecek.” dedi. 

‘Zammın haklı gerekçesi yok’
İBB’nin, geçtiğimiz kasım ayında yaptığı “ulaşım ücretlerine zam” kararına itiraz eden İstanbul Halkevi Başkanı Oya Ersoy, “enflasyon oranının üzerinde bulunduğu ve kamu yararı ile Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu” iddiasıyla yürütmesinin durdurulması, iptali istemiyle İdare Mahkeme’sine başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren İstanbul 10. İdari Mahkemesi, yapılan zammın haklı gerekçelerinin bulunmadığına hükmetti.
Kararda zammın “enflasyon oranları gibi bilimsel tespitlere dayanan objektif ölçüler içermediği, kapsamlı bir inceleme ve araştırmaya dayanmadığı, tamamen idarelerine iç kaynak teminine yönelik olduğu” vurgulandı.
Ancak, Topbaş, “Ücret tarifeleri devam edecek. Yargının verdiği karar anında uygulanacak diye bir şey yok. UKOME bir ay içerisinde bir değerlendirme yapacak” dedi. Topbaş, metrobüs hattının uzunluğunun 42 kilometre olduğunu belirterek, eskiden bu mesafenin 3-4 biletle geçildiğini ifade etti.

 

Metrobüs durağında ‘kutlama’
Aylardır zamları protesto eden Halkevleri ve öğrenci kolektiflerine üye bir grup, kararı Mecidiyeköy Metrobüs Durağı’nda kutladı.