ADALET BAKANLIĞI ZİYARETİ
 
Kamboçya'dan gelen heyet ziyaret kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i makamında ziyaret ettiler.
 
İkili görüşmelerde, Kamboçya ile Türkiye arasında Adalet Bakanlıkları arasında işbirliği bulunmadığı dile getirilerek, işbirliğini başlatmaya karar verildi.  Her iki ülke bakanlıklarından ilişkileri yürütecek yetkililerin atanması kararlaştırıldı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türk işadamlarının Kamboçya'da yatırım yapmaları ve kendilerini güvende hissedebilmeleri için ikili anlaşmaların bulunması gerektiğine işaret etti. 
 
Kamboçya Adalet Bakanı Ang Vong Vathana, Bakan Ergin'in dile getirdiği hususların çok önemli olduğunu belirterek, Türk işadamlarını ülkesine davet ederek, işadamlaına her türlü kolaylığı sağlayacaklarını, ikili anlaşmaların yapılması ile karşılıklı ticaret ve yatırımların çok daha ileri gideceğini dile getirdi.
 
Bakan Ang Vong Vathana, Kamboçya'daki müteşebbis işadamlarına, iki ülke arasındaki ticareti geliştirebilmeleri adına  her türlü desteği vereceklerini belirtti. Türk-Kamboçya Ticaret Odası kurulmasını teşvik ettiklerini ve böyle bir organizasyon için Yasal şartların hazırlanması için Bakanlık olarak ülkelerindeki Türk işadamlarına her türlü desteği vereceklerini ifade etti. 
 
Kamboçya'daki Türk toplumunun iki ülke arasında gönüllü elçi gibi çalıştığını ve Kamboçya'nın en kaliteli eğitim kurumlarını ülkelerine kazandırdıklarını ifede eden Bakan Vathana, Kamboçya'daki en büyük Türk yatırımı yapan Ali Kökten'e ve ekibine müteşekkir olduklarını belirtti.  
 
Bakan Vathana, Adalet Bakanımız Sadullah Ergin'e yoğun programlarına rağmen, kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti, Bakan Ergin'de, bilakis, Kamboçya'dan gelip kendilerini ziyaret ederek bakanlıklar düzeyinde ilişkilere vesile olduğu için Bakan Vathana'ya teşekkür etti.

Bakan Vathana, heyette yer alan Av. Vedat Oruç'un kendisine, Türkiye'de temel yasaların ve bir çok özel yasanın yenilendiğini, yargıda innovasyon ve kurumsal regülasyon anlamında bir çok özel yasa çıkarıldığını  anlattığını belirterek; bu bağlamda  Kamboçya'da Ticaret Kanunu başta olmak üzere bir çok yasayı değiştirmeyi düşündüklerini dile getiren Vathana, Kamboçya'daki yasal düzenlemeler konusunda Türkiye'nin Yargı Reformu tecrübesi'nden istifade etmek istediklerini dile getirdi. 
 
Bakan Ergin, Kamboçya ile Türkiye arasında sadece 1 adet adli dosya mevcut olduğunu belirterek Adalet Bakanlıkları olarak ilk temasın sağlanmış olduğunu, ilişkileri bakanlık olarak geliştirmekten memnuniyet duyacaklarını, Kamboçya'daki yasal reformlarda da işbirliği yapabileceklerini  desteğe hazır olduklarını dile getirdi. 
 
Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmelerden sonra her iki bakan'da birbirlerine geleneksel değerlerini yansıtan hediyeler takdim ettiler. (hukukihaber.net)












 
KAMBOÇYA  HAKKINDA  GENEL BİLGİ
 
Çin Hindi Yarımadasının güneybatı kısmında yer alan bir devlet. Güney kıyısında Siyam Körfezi, kuzeyinde ve doğusunda Vietnam, batısında Tayland bulunur.

16 Milyon Nüfusa sahip  Komünist bir rejimle idare edilen ülkede, halk tarafından beş yıl için seçilen 250 üyeli Halk Temsilciler Meclisi bulunur. İç ve dış politikayı belirlemek, üç kişilik devlet presidyumunu, Bakanlar Kurulunu seçmek, halk mahkemesini tayin etmek görevi de aynı meclisindir.
 
Halkın büyük kesimi Budizmin kolu olan Theravada inancına bağlıdır. Halkın kullandığı ve resmi dil Kmer dilidir.  (hukukihaber.net)
 


ANADOLU ADALET SARAYI ZİYARETİ
 
Kamboçya heyeti, İstanbul temasları kapsamında ise, Adadolu Adalet Sarayı'nda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Celal Avar'ı  makamında ziyaret ettiler. Başsavcı Celal Avar'ın makamında gerçekleşen görüşmelerde, ülkelerin hukuk sistemleri anlatıldı. 
 
Fransız ekolünün geçerli olduğu bir yargı sistemine sahip olduklarını belirtti. Ülkelerinde 500 civarında hakimin, 800 civarında avukatın bulunduğunu dile getren Bakan Vathana, Anadolu aadalet Sarayı'nda  kendi ülkelerinden daha fazla Hakim Savcı'nı çalışacağını öğrenince, ticaretin ve gelişmişliğin artması ile tabii olarak yargı çalışanlarının da çoğalacağını ifade etti. 
 
Görüşmede, her iki ülkenin yargı ve hukuk sistemi hakkında açıklamalar yapıldı. 
 
Bakan Vathana, Hakim ve Savcıların atanması hususunda Kamboçya'da Türkiye'deki HSYK benzeri bir yapının  olduğu, kıral'ın başkanlığındaki 9 kişilik bir heyet tarafından Hakim ve Savcıların atanıp görev yerlerinin belirlendiğini söyledi.
 
Kamboçya Barolar Birliği Başkanı  Tip Janvibol ise, ülkelerinde Avukatlık stajının bir buçuk yıl olduğunu, staj sonunda sınavda başarılı olan adayların avukat olduklarını söyledi.

 
Bakan Vathana, Başsavcı Celal Avar'a geleneksel vazo hediye ederek, kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti.  
 
Kamboçya heyeti, Başsavcı Celal Avar ve Başsavcı Vekili Bekir Vekili Bekir Rayif Aldemir nezaretinde dünyanın en büyük adliyesi olan Adadolu Yakası Aadlet Sarayını gezerek, çalışmalar ve birimler hakkında bilgi aldılar.
 
Türkiye'yi özellikle İstanbul'u çok sevdiğini belirten Bakan Vathana, Çocukluğunda Türkiye hakkında Fransızca bir kitap okuduğunu ve o zamandan beri Türkiye'yi merak etmesine ve gelmek istemesine rağmen Türkiye'ye gelme fırsatı olmadığını dile getirerek, Türk insanının misafirperverliğine samimiyeti ve güleryüzüne hayran kaldığını belirtti.  
 
Barolar Birliği Başkanı  Tip Janvibol, ise; Türkiye'ye gelmeden önce, sizlerin Avrupalı'mı, Ortadoğu'lu, Asyalı'mı olduğunuzu merak ediyordum. Ancak gelip değerli dostlarla tanışınca ve bir kaç gündür  yaptığım gözlemlerde, "Türk insanının çok farklı olduğunu, ülkenizin gelişmişliği ile Avrupalı, insani ilişkileri, güleryüzü, samimiyeti, misafirperverliği ile Asyalı, yemekleri ile de Ortadoğulu ve Asya'lı olduğunu gördüm. Tüm toplumların özelliklerini ve gördüğüm kadarıyla da iyi özelliklerini kendinizde toplamışsınız" dedi. (hukukihaber.net)