STOCKHOLM - İsveç Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Sağlık Kurumu'nun hükümete sunduğu teklifte, "güzelleşme" amacıyla yaptırılan estetik ameliyatlarda 18 yaşın altındakilere izin verilmemesi isteniyor. Şartları ihlal edenler için de, para ya da hapis cezası öngörülüyor.

İsveç Ulusal Sağlık Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda estetik ameliyatları sınırlayan yasalar ve bazı düzenlemeler olmasına rağmen, İsveç'te bu yönden büyük eksikler bulunuyor.

Hazırladıkları teklifle ilgili basın bildirisi yayımlayan Ulusal Sağlık Kurumu'nun müdürü Lars-Erik Holm, amaçlarının estetik ameliyat gerçekleştiren kurumların çalışmalarına yeni bir düzenleme getirerek bu kurumları denetim altına almak, böylelikle estetik ameliyat yaptırmak isteyen hastaların sağlığına daha fazla önem verilmesi olduğunu söyledi.

Teklifte, estetik merkezinde çalışacak kişilerin almaları gerekli eğitimlere standart getirilmesi, bu merkezlerin Ulusal Sağlık Kurumu tarafından denetlenmesi, ameliyat olmak isteyenlere operasyonun risklerini de içeren detaylı bilgi verilerek imzalarının alınması gibi hususlar bulunuyor.

Teklifin en dikkat çekici yönü ise, 18 yaşın altındakilere estetik ameliyat yapılamayacak olması. Bu kurala uymayan sağlık personeli için para cezası ya da 6 ay hapis cezası öngörülüyor. (aa)