French Press Nasıl Kullanılır?

French press, ısıya dayanıklı cam hazne ve çok ince bir süzgeçten oluşur. French press ile kahve yaparken yalnızca öğütülmüş kahve çekirdeği ve sıcak suya ihtiyaç duyarsınız. French press ile tadına doyum olmayan kahveler yapmanızı sağlayacak adımlar ve bazı püf noktalar:

1. French Press'i Isıtın ve Suyu Demleme İçin Uygun Sıcaklıkta Hazırlayın

Kahvenizi demleyeceğiniz French press, içeceğinizin doğru ısıya sahip olmasında önemli rol oynar. Demleme işleminden önce French presse sıcak su dökerek onu ısıtabilir, böylelikle kahvenizin uzun süre sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz. Lezzetli bir filtre kahve içmek istiyorsanız kahvenizin yeterince sıcak olması gerekiyor.

Filtre kahve demlerken kaynamış suyu kahvenin üzerine dökmeden önce birkaç dakika dinlendirmelisiniz. Yüksek sıcaklıktaki su, kahve çekirdeklerinin aromasını olumsuz etkileyerek kahvenin tadını bozar.

2. Kalın Öğütülmüş Kahve Çekirdeği Kullanın ve Kahve/Su Oranını Ayarlayın

French presste filtre kahve demlemek için en uygun olan, kalın öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanmak. Kahve taneciklerinin süzgeç içerisinde kalmasını sağlayan kalın öğütme derecesi, aynı zamanda çekirdekten gelen eşsiz aromanın suyun içine homojen şekilde dağılmasını da mümkün kılar.

Damak tadınıza uygun bir kahve deneyimi yaşamanız için en kritik nokta ise kahve ile su ayarını doğru yapmak. Bir fincan kahve için (180 ml) kullanacağınız kahve oranı ortalama 6-8 gram olmalı, bu ölçü yaklaşık olarak bir yemek kaşığına denk gelir. Elbette doğru kahve/su oranı, damak tadıyla yakından ilişkili. Eğer yoğun bir kahve tadı almak istiyorsanız kahve miktarını artırabilir, daha hafif bir tat yakalamak istiyorsanız daha az kahve kullanabilirsiniz.

3. Damak Tadınıza En Uygun Demleme Süresini Belirleyin

Standart yoğunlukta bir kahvenin sıcak suda demlenmesi ortalama 4 dakika sürer. Sürenin azaltılması kahve içiminin daha yumuşak olmasını sağlarken uzaması ise ortaya sert içimli bir kahve çıkarır. Aromatik kahvelerden hoşlanıyor olsanız dahi 7-8 dakikadan fazla beklememelisiniz. Uzun süre demlenmeye devam eden kahve, acı veya ekşi bir tada bürünür.

4. Lezzetli Filtre Kahveniz İçime Hazır!

Size eşsiz kahve lezzetleri vadeden Tchibo'nun püf noktaları ile tadına doyum olmayan kahveler içebilirsiniz. Kahve uzmanlarının önerisine uyarak French pressin demliğine uygun miktarda kahveyi koyduktan sonra, kullanacağınız suyun yarısını kahvenin üzerine dökün ve üzerinde altın sarısı bir köpük oluşuncaya dek karıştırın. Ardından, kalan suyu ilave edin ve ara ara tekrar karıştırın. Karıştırma işlemi, kahvenizin aromasını baskın hâle getirerek size çok daha lezzetli bir kahve deneyimi sunar.

Demleme süresi tamamlandıktan sonra French pressin pistonunu aşağı doğru bastırarak süzgeç yardımıyla kahve taneciklerini itin. İşte kahveniz hazır! Kahveyi uygun büyüklükteki fincana süzerek soğumadan afiyetle içebilirsiniz.

French Press’te Hangi Kahveleri Yapabilirsiniz?

French press ile dilediğiniz çekirdek kahveyi demleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek detay, doğru boyutlarda öğütülmüş bir kahve çekirdeği kullanmak olmalı. 

Kahve çekirdeklerinin büyük bir kısmı Orta ve Doğu Afrika, Latin Amerika, Hindistan ve Endonezya'da yetişen Arabica kahve çekirdeklerinden gelir. Kahve çekirdekleri; hafif, orta ve koyu kavurma yöntemlerine göre kavrulur. Bu kavurma dereceleri, kahvelerin aromalarını ve asidite oranlarını belirler. French press kahve yapımı için en çok tüketilen kahve çekirdeklerinden bazıları:

●      Kolombiya çekirdeği: Yumuşak içimli, orta asitli ve yer yer meyve notalarının belirgin olduğu bir kahve türü olan Kolombiya kahvesi, filtre kahve için dünyanın en çok tercih edilen çekirdekleri arasında bulunur.

●      Brazilya çekirdeği: Brazilya kahvesi, kendine has yumuşak içimiyle bilinir. Asidite bakımından hafif olan Brazilya kahvesi, ince fındık notları ile hafif bir tada sahip. 

●      Etiyopya çekirdeği: Narenciye tatlarının belirgin olduğu, hafif meyveli ve yumuşak içimli Etiyopya kahvesi, en sevilen kahve çekirdekleri arasında yer alır.

●      Kenya çekirdeği: Aromatik ve güçlü bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız Kenya kahvesini tercih edebilirsiniz. Orta ve yüksek asit oranına sahip olan kahve çekirdekleri, yoğun çiçek ve meyve tatları verir.

●      Sumatra çekirdeği: Asya-Pasifik kahveleri arasında öne çıkan çekirdekler; güçlü ve aromatik bir tada sahip olmasına karşın düşük asidite oranındadır. Sumatra kahvesinden baskın çikolata ve sedir ağacı aromalarını alabilirsiniz.

●      Peru çekirdeği: Az asitli ve tatlı bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız tercihiniz Peru çekirdeği olmalı. Hafif tadı ve kolay içimi ile kahve içmeyi sevmeyenlerin bile rahatlıkla tüketebileceği bir çeşit olarak öne çıkar.

●      Guetemala çekirdeği: Guatemala bölgesinin kahve çekirdekleri sert ve aromatik bir tada sahip. Tütsülenmiş ve baharatlı bir kahve lezzeti arayanlar için iyi bir seçim olabilir.

Damak tadınıza uygun kahve çekirdeği ile French pressleri kullanarak birbirinden lezzetli kahvelerin tadına varabilirsiniz. Kahvenizi ister sade ister sütlü olarak tercih etmeniz mümkün. Tchibo'da bulacağınız taze çekilmiş filtre kahveler ile siz de mükemmel kahvenin keyfini çıkarın.