İstanbul Gedik Üniversitesinden:
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ EKLEMELİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Gedik Üniversitesi Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, İstanbul Gedik Üniversitesi Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: İstanbul Gedik Üniversitesi Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Eklemeli imalat teknolojilerinin (örneğin, Tel Ark Eklemeli İmalat Wire Arc Additive Manufacturing WAAM) geliştirilmesi ve mevcut süreçlerin optimize edilmesini sağlamak, daha verimli, ekonomik ve çevre dostu üretim yöntemlerinin keşfedilmesini ve uygulanmasını hedeflemek ve bu sayede ülke teknolojisine yüksek katma değere sahip yerli ürünleri geliştirmek ve eğitim ve bilime katkı sunmak.
b) Malzeme bilimi ve mühendisliği alanında yenilikçi araştırmalar yapmak, özellikle eklemeli imalat için uygun malzemelerin geliştirilmesi ve mevcut malzemelerin özelliklerinin iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yürütmek.
c) Üniversite ile sanayi arasında güçlü iş birlikleri kurmayı ve teknoloji transferini teşvik etmeyi hedeflemek, bu iş birliklerini, araştırma projeleri, eğitim programları ve endüstriyel danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda gerçekleştirmek.
ç) Öğrencilerin ve araştırmacıların eklemeli imalat teknolojileri alanında yeteneklerini geliştirmek, eğitim programları, staj imkanları, proje çalışmaları ve mentorluk gibi çeşitli faaliyetlerle desteklemek.
d) Endüstriyel ihtiyaçlara çözüm odaklı bir yaklaşımı benimsemek, endüstriyel ortaklarla yakın iş birliği içinde çalışarak, endüstriyel sorunlara yenilikçi çözümler sunmak ve endüstride rekabet avantajı sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesini hedeflemek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Eklemeli imalat teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi, metalurjik analizler ve malzeme karakterizasyonu, yeni malzemeler geliştirme ve optimizasyonu, proses optimizasyonu ve performans değerlendirmesi, endüstriyel uygulamalara yönelik proje geliştirme, Üniversite-sanayi iş birliği projeleri, pazar araştırmaları ve teknoloji transferi, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sertifikasyon ve akreditasyon hizmetleri, endüstriyel otomasyon ve robotik çözümler alanlarında faaliyet göstermek.
b) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde konferanslar, kongreler, kurslar ve seminerler düzenlemek.
c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Üniversitede ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kaynak teknolojileri ile ilgili ders ve seminerler vermek.
ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör tüzel kişilerinden gelecek isteklere göre araştırma ve incelemeler yapmak ve danışmanlık hizmeti vermek.
d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında sertifika programları açabilir. Sertifika programlarının yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulunca hazırlanıp Rektörün onayına sunulur.
e) Yayımlar yapmak ve yapmaya teşvik etmek.
f) İlgili mevzuat kapsamında her türlü faaliyetiyle ilgili olarak yerli kuruluşlar, Birleşmiş Milletler kuruluşları ve diğer yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür görev başında bulunmadığı zamanlarda Müdür Yardımcısı Müdüre vekâlet eder ve Yönetim Kurulu raportörlüğünü yapar.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
b) Yönetim Kurulu üyelik seçimi için Rektöre öneride bulunmak.
c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.
ç) Yönetim kurulunca hazırlanan ve uygulamaya konulan etkinlikler hakkında Rektöre bilgi vermek.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Müdür Yardımcısı ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından bir yıllık süre için görevlendirilen bir üye olmak üzere toplam üç üyeden oluşur. Yönetim Kurulu ayda bir kez toplanır. Kurul toplantı yeter sayısı salt çoğunluktur. Kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Müdürün önerileri doğrultusunda danışma ve çalışma grupları oluşturmak ve yapacakları işleri düzenlemek.
b) Merkezin düzeni, genel işleyişi ve idari personeli ile ilgili Müdürün yapacağı önerileri karara bağlamak.
c) Merkezin yıllık çalışma programlarını karara bağlamak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdür ve Müdür Yardımcısı da dahil olmak üzere Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları veya Üniversite dışından Rektörlüğün uygun bulup görevlendirdiği üç üye olmak üzere en fazla beş üyeden oluşur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında yılda en az bir defa toplanır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulu, Merkez çalışmalarının çeşitlendirilmesi, etkinliği ve verimliliğinin artırılması için önerilerde bulunur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör yetkisinin tamamını ya da bir kısmını Müdüre devredebilir.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü yürütür.