Bu yazıda, işçinin devamsızlığı durumunda ne şekilde hareket edilmesi gerektiği ve fesih açısından nelere dikkat edilmesi gerektiği açıklanmıştır.

4857 sayılı İş kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü işe gelmemesi, İşçinin bir ayda üç iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” durumunda devamsızlık nedeniyle işçinin iş sözleşmesi feshedilebilecektir.

İş sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması nedeniyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında; “devamsızlık sebebiyle feshini ispat yükü işveren üzerindedir.”

Uyuşmazlıklarda karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. İşverenler genellikle, devamsızlık yapıldığı sebebine dayanmaktadırlar. Devamsızlığın altında mazeret bulunabileceği gibi, işçinin haklı sebeplerle iş yerini terk etmesi de yatabilir. Bazen işveren işçi kovulmasına rağmen arkasından devamsızlık tutanakları tutulabilmektedir. Bu nedenle, devamsızlık nedeniyle fesih iddiasında sadece tutanak tutulması devamsızlığı ispatlamaz.

Fesih hakkı ve kullanma süresi nasıl olmalıdır?

4857 sayılı kanun 25. Maddede sayılan fesih hakkı işverene aittir.

Fesih nedeni olan devamsızlığın ardı adına iki gün devamsızlık varsa 3. Gün, bir ay(ilk ve son devamsızlık arasında geçen süredir) içinde iki defa herhangi bir tatil gününü takip eden işgünü şeklinde devamsızlık varsa 2. Takipsizliği devam eden, bir ay içerisinde farklı günlerde 3 gün devamsızlık varsa en son devamsızlığı takip eden 6 iş günü içerisinde fesih hakkı kullanılmaktadır.

Devamsızlığın devam ettiği durumlarda işverenin fesih hakkı da devam eder.

Fesih süresi, feshe yetkili makama bildirilmeden itibaren başlar. 6 günlük süreninin geçirilmesi halinde yapılacak fesih haksız fesih olacaktır. İşçi gelip işe başlasa da 6 günlük süre  geçirilmemek kaydıyla fesih mümkündür.

Fesihte uyulması gereken usul nedir?     

İşveren her devamsızlık günü ayrı ayrı yapıldığı günlerde devamsızlık tutanakları düzenlenmelidir. Devamsızlık tutanağında devamsızlık yapılmasına neden olan eylem varsa bu durum da belirtilmelidir. İş yerinden tanıklarca tutanak imzalanmalıdır. Komşu iş yerinden tanıklarca da imzalanabilir.

Davacının  mazeretli, raporlu olması ihtimali nedeniyle mazereti de   araştırılmalıdır. Herhangi bir fesih ihtarına lüzum yoktur. SGK çıkış kodunun Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan 01.04.2021 tarihli ve 2021/9 Genelge ile “29. İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” kodu kaldırılarak yeni kodun “48” olarak gösterilmesi gerekir.

Av. Merve AY