Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS):

Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak; Hizmet Sağlayıcılar'ın arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecekleri, kamunun ise ileti şikâyetlerini ve şikâyete konu iznin durumunu görüntüleyebilecekleri, web sitesi, kısa mesaj numarası ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek, tüm izinleri zaman damgasıyla kayıt altına alıp güvenli biçimde saklayacak ulusal veri tabanı sistemidir.

Ticari Elektronik İleti:

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri doğrultusunda mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesinin tanınırlığını arttırmak amacıyla elektronik iletişim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişimi ticari elektronik ileti olarak adlandırılır.

Hizmet Sağlayıcı:

Arama, mesaj, e-posta vb. araçları kullanarak ticari iletişim sağlayan gerçek ve tüzel kişiler Hizmet Sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Kapsam Dışında Olanlar:

- Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki işletmecilerin abone ve kullanıcılarına; münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak amacıyla gönderdiği ticari elektronik iletiler,

- Vakıf üniversitelerinin ve diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletiler,

- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletiler,

- Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine göre radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine ilişkin bilgilendirme iletiler,

- Devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletiler,

kapsam dışındadır.

İYS Kayıt Takvimi

Ocak 2020 tarihinden itibaren Hizmet Sağlayıcılar için başvuru süreci başlamış olup Mart 2020 tarihinden itibaren Hizmet Sağlayıcılar'ın izin girişi açılmıştır. Hizmet Sağlayıcılar'ın, yüklemeleri için son tarih olan 31 Mayıs 2020 tarihi, Ticaret Bakanlığı tarafından 3 ay ertelenmiştir.

Buna göre Hizmet Sağlayıcılar'ın, 1 Eylül 2020'den önce tüm izinleri sisteme aktarmış olması gerekmektedir. Mevzuat gereğince sadece onaylı elektronik iletişim adreslerinin sisteme eklenmesi, sisteme aktarmış olması gerekmektedir. Bu tarih itibarıyla aktarılmamış izinler geçersiz kabul edilecektir. Bu durumda, Hizmet Sağlayıcılar, Alıcılara ticari elektronik ileti gönderemez.

Alıcılar tarafından yapılması gerekenler onaylarda 3 ay ertelenerek 1 Eylül 2020’de ise sistem, Alıcılar (vatandaşlar) ve kamu için açılacaktır. Alıcılar, İleti Yönetim Sistemine kaydedilen onayları 1 Aralık 2020 tarihine kadar kontrol eder. Bu sürenin bitiminden sonra gönderilen ticari elektronik iletiler onaylı kabul edilir.

Ticaret Bakanlığı bu tarihleri üç ay ertelemeye yetkilidir.

İYS Başvuru Ve Kayıt İçin İstenilen Bilgi Ve Belgeler

Sistemi kullanmak için https://iys.org.tr/ internet sayfasından İleti Yönetim Sistemi başvuru formunu kullanarak istenilen bilgi ve belgelerin iletilmesi gerekmektedir. Bilgi ve belgeler kontrol edilip doğrulandıktan sonra hesap kullanıma açılır.

İzinler, tek tek, toplu halde veya teknik entegrasyon yoluyla eklenebilecektir.

İleti Yönetim Sistemi'yle birlikte hizmet sağlayıcıların gönderdiği ticari elektronik iletilerde çıkış kanalı sunma zorunluluğu devam etmekte olup ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve bedelsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında alıcılardan alınan onayların İleti Yönetim Sistemi'ne yüklenmesi gerekmiyor. Çünkü, her iki mevzuat birbirinden bağımsız olup İleti Yönetim Sistemi, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında alınması gereken ticari elektronik ileti izinlerinin tutulduğu veri tabanıdır.

Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat, kargo takip veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmamaktadır.

Alıcılardan alınan onayları belgeleyen imzalı formları sisteme yüklemeye gerek olmaksızın “beyan” usulü yüklenecek izinler sadece şu verileri içerecektir:

- İletişim adresi (Telefon numarası veya e-posta adresi)

- İzin tarihi

- İletişim kanalı (arama/mesaj/e-posta)

- İzin kaynağı ('1 Mayıs 2015 öncesi', 'ıslak imzalı onay formu', 'web sitesi' vb.)

Yaptırımlar

Onay olmamasına rağmen Hizmet Sağlayıcının ticari elektronik ileti göndermesi halinde Alıcılar şikayetleri 3 ay içinde elektronik ortamda, e-Devlet kapısı aracılığıyla, İYS veya Bakanlık’ın internet sitesi üzerinden veyahut şikâyetçinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki il müdürlüğüne yazılı olarak yapılabilecektir.

Düzenlemeye aykırı hareket eden Hizmet Sağlayıcılara, 1.000,00 Türk lirasından 20.000,00 Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Bazı hallerde bu ceza 10 katına kadar artırılarak uygulanır. Verilen idari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir.