Mısır’ın başkenti Kahire’deki mahkeme, geçtiğimiz yıl Port Said’deki bir maç sırasında meydana gelen ve 74 kişinin ölümüne yol açan çatışmalardan ötürü 21 kişiye verilen idam cezasını onadı. Cumartesi günü canlı yayınlanan duruşma sırasında beş kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken 28 kişi beraat etti. İki polis memuruna ise 15 yıl hapis cezası verildi, 73 kişi ise kısa hapis cezaları aldı.
Mahkemenin verdiği bu karar, ülkenin karışmasına yol açtı. Kahire’deki eylemciler polis sosyal tesisini ve Mısır Futbol Federasyonu’nun ofislerini ateşe verdi. Eylemcilerin İçişleri Bakanlığı binasına yürüyeceği iddiası ise yoğun güvenlik önlemlerinin alınmasına neden oldu. Olayların büyümesi üzerine polis ve göstericiler arasında çatışma çıktı, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu bir gösterici öldü.
Port Said’de ise göstericiler Süveyş kanalını kapatmakla tehdit etti. Gençler, iskeleye bağlı sürat motorlarının iplerini kanalı kapatma amacıyla kesti, iki bin kişi feribotların yolcu ve araba almasını engelledi. Port Said’deki sürat motorlarının ordu tarafından iskeleye geri getirildiği, ama ikisinin hala kanalda gezindiği belirtildi. Süveyş Kanalı’ndaki uluslararası ulaşımdan sorumlu yetkililer ise kanaldaki trafiğin sorunsuz devam ettiğini belirtti.
Emniyet müdürü kovuldu
Port Said kentinde 1 Şubat 2012’de El Ehli ve El Mısri takımları arasında düzenlenen maçta iki takımın taraftarları çatışmış, olaylar 74 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Geçtiğimiz ocak ayında verilen idam cezaları ise iki tarafı da memnun etmemişti. Verilen idam cezası sayısını az bulanlar ve yakınları idam cezasına çarptırılanlar arasında olaylar patlak vermiş, 40 kişi ölmüştü.
Onanan idam cezaları sonucunda çıkan olaylar, ülke yönetimine yönelik gerçekleştirilen isyanların ortasında meydana geliyor. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler yönetimine karşı en büyük gösteriler Port Said’de düzenleniyor. Geçen hafta çıkan eylemler neticesinde 8 polis memuru ölünce kentin kontrolünü ordu devraldı. Cuma günü şehirde çıkan çatışmaları yatıştırmakta yetersiz görülen emniyet müdürü ise Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim tarafından görevden alındı.
Mısır’ı karıştıran 21 idam cezası
Mısır’da geçen yıl Port Said’deki bir maç sırasında yaşanan olaylardan ötürü 21 kişiye verilen idam cezası onandı. Karar üzerine çıkan olaylarda Futbol Federasyonu binası ateşe verilirken bir gösterici polisin ateş açması sonucu öldü
Trend Haberler

2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Ana Kararnamesine İlişkin Duyuru

AYM 'zinada 5 yıl içinde boşanma davası açılabileceği' kuralını Anayasa'ya uygun buldu

BAM hakimi evinde ölü bulundu

İÇTİHAT.GEN.TR - ÜCRETSİZ KARAR ARAMA MOTORU

CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA İSPAT SORUNU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal edildi

Avukat Fisun Mehlika Toca vefat etti

Temyiz Başvurusunun Kesinlik Sınırı Yönünden Reddedilmesi Nedeniyle Yapılan Başvuruya İlişkin Karar

Üzerine sıcak içecek döküldü: Starbucks 50 milyon dolar tazminat ödeyecek!

İstanbul Barosu yönetimi görevden alındı