ÇHD ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, meslektaşlarının hukuka aykırı bir şekilde engellendiği iddiasıyla, adliyede görevli polis ve güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

Çağlayan ’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan ÇHD ve ÖHD üyesi avukatlarca yapılan basın açıklamasında, savunmaya yönelik saldırıların her geçen gün artarak devam ettiği ve avukatların polis ile özel güvenlik görevlilerinin saldırısına maruz kaldığı belirtildi. 

Adliyede 18 Şubat'ta basın açıklamasından sonra bir süreliğine otuma eylemi yapıldığı ve tutuklanan 9 avukatın tahliye edilmesi için hazırlanan dilekçelerin ilgili hâkimliğe vermek üzere adliyenin 7. katına çıkarılması sırasında, 2. katta polis engeliyle karşılaşıldığı hatırlatıldı. 

Avukatların burada darp edildikleri, biber gazına maruz kaldıkları ve 5 avukatın hukuk dışı bir şekilde gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, “Tartışmasız öznesi olduğumuz adliye binasında kimin emriyle, hangi maksatla bulunduğu meçhul çevikler tarafından yerlerde sürüklenmemize zemin yaratılmıştır” denildi. 

Olaylardan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı açıklama yapıldığı ve saldırının sahiplenildiği aktarılan açıklamada, “18 Şubat gününün bilançosu 8 avukatın yaralanması ve bu avukatlardan 4'ünün ambulansla hastaneye kaldırılarak müşahede altına alınmasıdır. 5 avukat ise gözaltına alınmıştır” ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada, “Avukatlara yönelik bu saldırı nedeniyle, olayda payı olan, polisler ve özel güvenlik görevlileri ile bütün yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı” bilgisi de verildi. 

Açıklamanın ardından avukatlar, hazırladıkları suç duyurusu dilekçelerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etti. 

AA