Bilişim sistemlerine hukuka aykırı şekilde girmek bilişim suçunu oluşturur. Bu suç farklı şekillerde işlenebilir.
a. Sosyal Medya Hesabına Önceden Bilinen Şifre ile Girilmesi
Hesaba önceden bilinen şifre ile girilmesi tek başına bilişim sistemlerine hukuka aykırı şekilde girme suçunu oluşturur. Bu suça ilişkin öngörülen ceza bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Sosyal medya hesabındaki veriler yok edilir yahut değiştirilirse altı aydan iki yıla kadar hapis cezası gündeme gelir. Ancak önceden bilinen şifreyle hesaba girildikten sonra şifrenin değiştirilmesi ve dolayısıyla asıl sahibin hesaba erişiminin engellenmesi ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezası gerektirir.
b. Sosyal Medya Hesabına Şifrenin Kırılması Suretiyle Girilmesi
Hesaba şifrenin kırılması suretiyle girilmesi suçtur. Bu suça ilişkin öngörülen ceza, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
c. Diğer suçlar
Hukuka aykırı şekilde girilen sosyal medya hesabında yapılan diğer eylemler, aynı maddenin farklı fıkraları veya başka maddeler özelinde ayrıca suç teşkil edebilir. Örneğin girilen sosyal medya hesabındaki özel bilgilerin veya fotoğrafların üçüncü kişilerle paylaşılması aynı zamanda özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu da oluşturur.
Uygulamada en sık karşılaşılan örneklerden biri, kişilerin sosyal medya hesaplarının hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesi ve arkadaş listesinde ekli olan kişilerden, hesap sahibi taklit edilerek para talep edilmesidir. Bu eylem bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girme suçunun yanı sıra nitelikli dolandırıcılık suçunu da oluşturur. Talep edilen paranın gönderilmemesi halinde ise nitelikli dolandırıcılık suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı kabul edilir.
Bir diğer örnek, şifresi ele geçirilen hesabın sahibinden şifreyi gönderme karşılığında para talep edilmesidir. Bu durumda nitelikli dolandırıcılık suçu oluşmaz. Ancak bilişim suçu olduğundan iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası öngörülmüştür.
d. Oltalama (Phishing)
Oltalama, bilişim sistemleri aracılığıyla yapılan dolandırıcılık yöntemlerinden en yaygın olanıdır. Bu yöntemde, kullanıcının sahte internet sitesine girmesi sağlanır. İndirim veya hediye kazanılmış gibi görünen mesaj kutucukları, kart aidat ücretlerinin iade edileceğine dair mesajlar ya da mailler bu yöntemlere örnek gösterilebilir. Yargıtay, hukuksal anlamda bu eylemlerin bilişim sisteminin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu belirtmektedir (Yargıtay 15. CD., 2013/12487 E., 2015/26234 K., 03.06.2015 T.). Bu suçun cezası ise dört yıldan az on yıldan çok hapis cezası olamaz. Ek olarak adlî para cezasının tutarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.
Av. Elif AKDAĞ & Av. Yağmur Nisa AKSU