Baro yönetim kurulları her yıl, avukatlara “tavsiye niteliğinde” avukatlık asgari ücret tarifesi ilan etmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bu tarife, barolar tarafından avukatlara yönelik “tavsiye” niteliğindedir. Kimi barolarca bu tarifeye “en az ücret çizelgesi”, yahut “en az ücret çizelgesi” adı da verilmektedir.
Baroların tavsiye niteliğinde ilan ettikleri bu tarife ücretleri, doğal olarak Resmi Gazete’de her yıl yayınlanan “avukatlık asgari ücret tarifesinden” yüksektir. Fakat bu tasviye niteliğindeki tarifeler birçok noktadan ötürü sorun teşkil etmekte.
Öncelikli olarak tavsiye niteliğindeki tarife ile asgari ücret tarifesi arasında çok ciddi farklar var. Mesela ağır ceza mahkemelerinde takip edilen dosyalarda resmi tarifede vekalet ücreti 29.800 TL. Bu rakam Adana Barosu tavsiyelerinde 107.100 TL, Hatay Barosu tavsiyesinde 138.000 TL, Ankara Barosu tavsiyesinde 83.500 TL, İstanbul Barosu tavsiyesinde 135.000 TL’dir. Görüldüğü üzere rakamlar çok farklı noktalarda.
Avukat sayısının artmasından, mevcut ekonomik sorunlar ve diğer sebeplerden kaynaklı olarak avukatlar arasında da ciddi ekonomik sorunlar yaşayan meslektaşlar bulunmaktadır. Mesleğe yeni başlayan meslektaşlar için barolar tarafından yayınlanan tavsiye niteliğindeki ücret tarifeleri maalesef hiçbir anlam ifade etmemektedir.
Bu sebepten ötürü TBB’nin bu konuda mevcut sorunları değerlendirerek bir yeknesaklık oluşturması gerekir. bunun haricinde avukatlık ücreti konusunda mutlaka bir etik değerler ilkesi düzenlenmelidir. Avukat sayısının artması, mevcut ekonomik sorunlar, avukat-müvekkil ilişkisi arasında ücret noktasında çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Avukatlık mesleğinin önemi ve itibarı, ücret konusundaki yeknesak ve etik değerler uygulaması noktasında ele alınmalıdır. Aksi halde bu başlık gün geçtikçe işlevsizleşecek, çok ciddi sorunlara yol açacaktır.