6 Şubat 2023, Hatay’da büyük bir yıkım yarattı. Bu topraklarda yaşayan insanlar evlerinden işlerinden sevdiklerinden oldular. Hayatımızda artık 6 Şubat en büyük milat oldu. Sadece Hatay’da 59 meslektaşımızı kaybettik.

Hem meslektaşlara ve hukuk camiasına bir teşekkür etmek, hem de bu bölgedeki avukatların işlerini nasıl devam ettirdiklerini biraz kağıda dökmek, tarihe not düşmek isterim.

Öncelikle Hatay ilinin Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan ilçelerinde depremin yıkıcı etkisinin diğer ilçelere nazaran çok fazla olduğunu belirtmek gerekir. Yani Antakya ilçemiz ile Erzin, Reyhanlı, Hassa’daki yıkımın etkisi çok farklı. Antakya merkez yok olmuşken, Erzin’de, Reyhanlı’da, Dörtyol’da ve diğer bazı ilçelerimizde hayat olağan akışında devam ediyor. Yani Hatay derken her bölgede yıkımın aynı olmadığı evvela ifade edilmelidir.

Deprem sürecinde Barolar Birliği, Barolar, avukat meslektaşlarımız başta olmak üzere yargı camiası bölgede depremden etkilenenlere maddi manevi destekler verdileri. Tüm desteklere evvela teşekkür etmek gerekir. Dayanışmanın, el uzatabilmenin değeri zor günlerde daha da belli oluyor. Deprem sonrası ülkenin her noktasından arayan meslektaşlar, ofislerini evlerini bizlere açmayı teklif edenler, birçok destekte bulunanlara müteşekkiriz. Tevkil işlerimizde yahut çeşitli işlerde Hatay’dan aradığımızı gören meslektaşlarımızın biz bir şey söylemeden ifade ettikleri yardım teklifleri insanı duygulandırıyor. Tüm meslektaşlarıma ve desteğini esirgemeyen yargı camiasına çok teşekkür ederiz.

Hatay’da birçok meslektaşımız konteynırlarda, prefabrik ofislerde hizmet vermekte. Baroda bilgisayarlarda yer bulmak kolay değil. Prefabrik yapıların ise birçok sorunu mevcut. Sık yaşanan elektrik kesintileri, ısınma ve soğutma sorunu, yoğun yağışlarda yaşanan su baskınları, öncelikle ifade edebileceğim sorunların başında yer almakta. Bölgedeki deprem mağduru avukatlarımız zorlu şartlarda hizmet vermekte.

Yine Baroda meslektaşlarımızla sohbetlerimizde sürekli olarak hayatını kaybeden meslektaşlarımız dilimizde. Yüreğimizde kapanmayacak bir yara. Hatay Baromuzda 59 meslektaşımız hayatını kaybetti. Bunun haricinde birçok adliye çalışanımızı da kaybettik.

Ben tüm Barolara ve Türkiye Barolar Birliği’ne buradan şu çağrımı yapmak istiyorum. Vefat eden avukat meslektaşlarımızın ailelerine, çocuklarına da bizlerin ömür boyu destek çıkmamız gerekir. Geride kalanlara maddi manevi desteklerimizi sürdürmemiz lazımdır. Bu büyük camia bunu yapabilecek güçtedir.

Yanımızda 1 yıl staj yapıp, 25 Ocak 2023’te ruhsatını alan, 1 duruşmaya girdikten sonra da depremde hayatını kaybeden Av. Pınar Havare’ye ve depremde vefat eden tüm meslektaşlarımıza bu yazımı atfediyorum. Hayatını kaybeden meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize sabırlar diliyorum.

Bu hatalardan ders çıkartmak zorundayız. Türkiye bir deprem bölgesi. Depreme dirençli yapılar inşa etmek zorundayız, bu toplumu deprem konusunda bilinçlendirmek zorundayız. 6 Şubat’ta biliyorum ki herkesin gündemi deprem olacak. Fakat 6 Şubat sadece anma günü olarak kalmamalı. Aynı zamanda bu depremden ders çıkartılarak gerekli adımların atılacağı bir milat olmalı.