Mersin, Erdemli’de yapılan trafik ehliyet sınavında, Suriyelilerin de sınava girmesi ancak onların sınavının Arapça yapılmasının gündeme yansımasının ardından değişik yorumlar yapıldı. 

Sınava giren ve sınav soru ve cevapları Arapça olan Suriyelilerin üstelik Türk Vatandaşlığını almış olmalarına rağmen, Türkçe bilmedikleri ve sınavlarının Arapça yapılmış olması da ayrı bir sorunu oluşturdu.

Bu konuda bir açıklama yapan Mersin Valiliği’nin açıklaması, daha karışık sorulara yol açtı. Mersin Valiliği yaptığı açıklamada; 2018 yılında ilgili yönetmelikte yapılan bir değişiklik ile yabancı uyruklu adayların 7 farklı dilde sınava katılmalarının yolunun açıldığını söyledi. Bu açıklama ile sınavın üstelik “e-sınav” şeklinde yapıldığını ve sınavda geçerli olan dillerin “arapça, Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsca ve Rusca” olduğunu da öğrendik.

Bu açıklama ile ilgili olarak aklımıza gelen ilk soru; Türk Vatandaşlığını bile almış olan Suriyelilerin, vatandaşlığını aldıkları ülkenin dilini bilmedikleri ve bir yabancı dilde sınava nasıl girdikleri oldu.

Aklımıza gelen bir diğer soru, acaba bu sayılan ülkelerin kendi memleketlerinde sınava girecek olan Türk Vatandaşlarına aynı hakları verip vermedikleri oldu.

Aklımıza takılan ve çözemediğimiz asıl soru; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. Maddesinde yer alan “Türkiye Devleti, Ülkesi ve Milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir” ibaresini nereye koyacak olduğumuz şeklinde belirdi.

En alt sırada yer alan bir hukuki düzenleme olan “yönetmelik” ile kanunların değil, Anayasa hükmünün bile değiştirildiği, bu değişikliği yapanların sorumlulukları ve alınan ehliyetlerin geçerli olup olmadığı ise ayrı soruları ve sorunları oluşturuyor.

Av.Ahmet Erdem AKYÜZ