Tüketici Hakem Heyetine Başvuru:

Tüketici Hakem Heyetleri, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketiciyi ilgilendiren uyuşmazlıklara çözüm bulmak ve bu uyuşmazlıklar karşısında tüketiciyi korumak amacıyla kurulmuş olan heyetlerdir. Bu heyetler, illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Tüketici Hakem Heyetine başvurular E-devlet üzerinden yapılır.

Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte Tüketici Hakem Heyetine verilmesiyle yapılır. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir.

Tüketiciyi ilgilendiren uyuşmazlıklarda önemli olan ve dikkat edilmesi gereken husus ise arabuluculuğun zorunlu bir dava şartı olmasıdır. Tüketici uyuşmazlıklarında belirtilen istisnalar dışında zorunlu arabuluculuk şartı mevcuttur ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması gerekir. Bu nedenle arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılması halinde davanın usulden reddedilmesi söz konusu olacaktır. Zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmayan haller aşağıda belirtilen kanun maddesinde yer almaktadır.

TKHK- Dava şartı olarak arabuluculuk MADDE 73/A- (Ek:22/7/2020-7251/59 md.) (1) Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Şu kadar ki, aşağıda belirtilen hususlarda dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmaz: a) Tüketici hakem heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar b) Tüketici hakem heyeti kararlarına yapılan itirazlar c) 73 üncü maddenin altıncı fıkrasında belirtilen davalar ç) 74 üncü maddede belirtilen davalar d) Tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan uyuşmazlıklar (2) 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A maddesinin onbirinci fıkrası tüketici aleyhine uygulanmaz.

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere Tüketici Hakem Heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetine başvurulmuş olması halinde arabuluculuk şartı aranmayacaktır.

Tüketici Hakem Heyetine başvuru görev alanına girmeyen hallerde ise sırasıyla dava şartı olan arabuluculuğa ve Tüketici Mahkemelerine; Tüketici Mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulması gerekmektedir.

Tüketici Hakem Heyetleri tarafından başvuruların incelenmesi hususunda, incelemeler dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak gerekli görüldüğü hallerde tüketici hakem heyetleri tarafından ayrıca taraflar ve bilirkişi dinlenebilir.

Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurular başvuru tarihi esas alınarak en geç 6 ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Bu kararlar kesindir ve tarafları bağlayıcı niteliktedir. Kararlar yerine getirilmediği takdirde ise kararın uygulanmasına yönelik işlem veya işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

Tüketici Hakem Heyetinin kararlarına karşı itiraz yolu mümkündür.

Taraflar Tüketici Hakem Heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde Tüketici Hakem Heyetinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine, Tüketici Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine karara karşı itiraz edebilir. Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine Tüketici Mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Tüketici Hakem Heyetine başvuruda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise parasal sınırdır. Tüketici Hakem Heyetlerinin görev alanını belirleyen ve her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen parasal sınırlar mevcuttur. Bu parasal sınır uyuşmazlığın değeri ile ölçülmektedir. Buna göre 2022 yılının Tüketici Hakem Heyeti parasal sınırları aşağıda belirtildiği şekildedir.

2022 Tüketici Hakem Heyeti Parasal Sınırları:

10.280 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir statüsünde olan illerde 10.280 TL - 15.430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl

Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 15.430 TL altındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

Büyükşehir Statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 10.280TL - 15.430TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.

KAYNAKÇA:

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6502.pdf

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211216-7.htm

“TKHK- Dava şartı olarak arabuluculuk MADDE 73/A- (Ek:22/7/2020-7251/59 md.) (1) Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Şu kadar ki, aşağıda belirtilen hususlarda dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmaz: a) Tüketici hakem heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar b) Tüketici hakem heyeti kararlarına yapılan itirazlar c) 73 üncü maddenin altıncı fıkrasında belirtilen davalar ç) 74 üncü maddede belirtilen davalar d) Tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan uyuşmazlıklar (2) 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A maddesinin onbirinci fıkrası tüketici aleyhine uygulanmaz.”

https://ticaret.gov.tr/tuketici/tuketici-hakem-heyetleri/tuketici-hakem-heyetlerine-iliskin-bilgilendirme-metni

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/tuketici-hakem-heyetine-nasil-ve-hangi-konularda-basvurulur-e-devletten-heyete-nasil-basvurulur-41909371

http://altieylul.gov.tr/tketici-hakem-heyeti-hakkinda-bilgilendirme

https://www.hurriyet.com.tr/aile/tuketici-uyusmazliklarinda-arabuluculuk-zorunlu-mu-41624378