Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısaltması VİOP terimi ile kullanılmaktadır. Ve VİOP Türkiye'de Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren çok etkin bir piyasadır.  Yatırımcılar VİOP piyasasında gelecekte belirli bir tarihte teslim edilecek olan bir varlığı bugünden belirli bir fiyat üzerinden alıp satma hakkına sahiptir. Ve bu işlem vadeli işlem olarak adlandırılarak spot piyasadan ayrışmaktadır.

VİOP'ta kazanç elde etmek için yatırımcılar, piyasa analizi yaparak fiyatların yükseleceğini öngördükleri varlıklar için uzun pozisyon-alış- buy açabilir veya fiyatların düşeceğini öngördükleri varlıklar için kısa pozisyon- satış- sell açabilirler.

Yatırımcılar bir hisse senedinin fiyatının yükseleceğini öngörüyorsa, hisse senedi VİOP'ta vadeli olarak işlem gördüğü için, belirli bir vade için bugünden belirli bir fiyattan hisse senedi sözleşmesi alarak yatırımlarını gerçekleştirebilirler. Vade sonunda hisse senedi fiyatı, bugünkü fiyattan yüksekse, yatırımcı kar elde eder. Aynı şekilde hisse senedinin fiyatının düşeceği öngörüsüne karşılık olarak Sell yönlü işlem açılabilir ve düşüş oranına göre kar elde edilebilir.

Bu tür işlem hareketlilikleri ve sağlanan avantajlar VİOP piyasasını oldukça ilgi çekici bir piyasaya dönüştürmektedir. Bu piyasada işlem yapabilmek için yatırımcıların hangi ürünlere yatırım yapabileceği ve nasıl bir strateji izleyebilecekleri konusunda iyi düzeyde bir bilgi ve fikir sahibi olmaları büyük önem taşımaktadır.

Eğer VİOP piyasasında başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsanız VİOP’ta hangi işlemler yapılır konusunda bilgi sahibi olmanız gerekecektir. İşte VİOP piyasasında işlem açabileceğiniz ve alım satım işlemleriyle kazanç elde edebileceğiniz ürünler şunlardır:

●        Pay Senedi,

●        Endeks,

●        Döviz,

●        Kıymetli madenler,

●        Emtia,

●        Yabancı endeksler,

●        Metal,

●        Elektrik,

●        Borsa yatırım fonu

●        Vadeli işlem sözleşmesi.

Bu ürünlerden her biri için alım satım işlemi gerçekleştirebilir ve uygulanan kaldıraç oranlarıyla yatırım miktarınız düşük olsa da yüksek düzeyde kazançlar elde edebilirsiniz.

VİOP işlemler incelendiğinde bu ürünler arasında yaygın şekilde tercih edilen ve popüler olan VİOP ürünler şöyle detaylandırılmaktadır;

Endeksler

Endeksler en popüler VİOP ürünlerinin başında gelmektedir. VİOP piyasasında birbirinden farklı endeks işlem görmektedir. Yatırımcılar Borsa İstanbul çatısı altında BIST 30 Endeksi, BIST Banka Endeksi, BIST 100 Endeksi gibi endekslere yatırım yapabildiği gibi yurtdışı endeksleri üzerinden de alım satım gerçekleştirebilmektedir. Yurtdışı endeksleri arasında Nasdaq (Rus Endeksi) ve Dax (Alman Endeksi) geniş bir işlem hacmine sahiptir.

VİOP piyasasında hangi işlemler yapılabilir ve hangi ürünler kullanılabilir diye araştırma yapan yatırımcılar için bu farklı endeksler iyi birer kazanç kapısı olabilmektedir.

Dövizler

Dövizler VİOP piyasasının en popüler bir diğer ürünü olarak işlem görmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dolar, euro ve İngiliz sterlini gibi en popüler para birimleri VİOP yatırımcılarının yakın markajında olan enstrümanların başında gelmektedir. Döviz piyasasının çok hareketli olması ve döviz fiyatlarının anlık olarak değişebiliyor olması kaldıraçlı olarak işlem yapılan VİOP piyasası için çok önemli bir avantaj olarak görülmektedir.

Emtialar

VİOP piyasasının en popüler diğer ürünleri arasında ise emtialar yer almaktadır. Petrol, doğalgaz, altın, gümüş, bakır, mısır ve buğday gibi kıymetli madenler, enerji ürünleri ve tarım ürünleri VİOP piyasasında işlem görmektedir. Emtia fiyatlarındaki hareketlilik yatırımcıların al sat işlemleriyle bir kazanç elde etmesine olanak sağlamaktadır.

VİOP İşlem Avantajları

VİOP Piyasası geniş bir ürün çeşitliliğiyle yatırımcılara oldukça avantajlı yatırım fırsatları sağlamaktadır. Tüm dünyada en etkin şekilde kullanılan bu yatırım araçlarının doğru zamanda alım satımının yapılmasıyla birlikte yatırımcılar için düzenli ve sürekli bir kâr kapısı oluşmaktadır. Her bir yatırımcı VİOP piyasalarında işlem yaparak birbirinden farklı yatırım stratejileri izleyebilir ve hedeflediği üzerine bir karlılık oluşturabilmektedir. Bunun için VİOP işlem avantajları ön plana çıkmaktadır.

Bir yatırımcı olarak VİOP piyasalarında işlem yapmak istiyorsanız bu işlemlerin sizlere sağlayacağı faydalar hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. İşte VİOP piyasalarında işlem yaptığınızda bu işlemlerin sizlere sağlayacağı en önemli avantajlar;

●        Kaldıraç,

●        Düşük işlem maliyetleri,

●        Yüksek likidite,

●        Düşük teminat.

VİOP İşlem avantajları denildiğinde tüm yatırımcıların da bildiği gibi öncelikli olarak kaldıraç avantajı karşımıza çıkmaktadır. Her bir yatırımcı kaldıraç kullanarak daha düşük bir yatırım maliyetiyle daha yüksek pozisyonlarda alım satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Böylelikle doğru stratejilerle, doğru zamanda yapılmış olan kaldıraçlı yatırımlar sayesinde yatırımcılar düşük sermayeyle yüksek karlılık elde edebilmektedir. Ancak burada her bir yatırımcının bilmesi gereken en önemli konu kaldıraç kullanımının bir avantaj olduğu kadar bir dezavantaj oluşturabilmesidir. Kaldıraç kullanımı aynı zamanda içerisinde yüksek riskler barındırmaktadır.

VİOP işlem avantajlarının bir diğeri düşük teminat imkanıdır. Vadeli piyasalar spot piyasalar ile kıyaslandığında her bir yatırımcı daha düşük teminatlarla işlem yapabilme imkanına sahiptir.

VİOP Piyasasını sizlere sağlamış olduğu bu avantajlardan faydalanmak ve düzenli ve sürekli bir gelir elde edebileceğiniz kazanç sistemi oluşturabilmek için yatırım yapmadan önce teknik analiz ve temel analiz gibi konularda bilgi sahibi olmalısınız. Doğru zamanda doğru yatırım adımlarını atabilmek için gerekli donanım büyük önem taşımaktadır.