Salı günü yüksek yargıda değişim günüydü. Aynı gün Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay başkanları değişti. AYM
Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan yaş haddinden emekliye ayrılınca, her iki mahkemede yeni başkanlarını belirlemek için seçim yapıldı. 17 Üyeli AYM’de 2 aday  yarıştı. Zühtü Arslan, 11 üyenin oyu ile yeni başkan seçilirken, diğer aday 6 oy aldı.
Yargıtay’da ise aday sayısı fazlaydı. 5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullandı. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçilirken, diğer adaylardan Ertosun 98, Gökçen 55, Altınok 36, Ekmekçi 13 oy aldı.  Yeni Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve AYM yeni Başkanı Zühtü Arslan’a hayırlı olsun diyor, başarılar diliyorum.

Emekliye ayrılan sayın Haşim Kılıç 1990 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmış, 1999 yılında Başkanvekilliğine, 2007 yılında da AYM başkanlığına seçilmişti. 

Refah Partisi ve Fazilet Partisinin kapatma davalarında, çoğunluk görüşüne uymayarak kapatmaya karşı oy kullanan sayın Haşim Kılıç, 367 kararına da tepki göstermiş, ülkede kaosa neden olur uyarısında bulunmuştu. Üniversitelerde kılık kıyafet özgürlüğü getiren Anayasanın 10 ve 42. madde değişikliklerinde de, anayasa değişikliklerinin esastan incelenemeyeceği gerekçesiyle, iptal kararına muhalif kalmıştı. Ak Parti hakkında açılan kapatma davasında kapatılmaması yönünde oy kullanmış, 2010 referandumuyla yapılan değişiklikte de Anayasa değişikliğinin esastan incelenemeyeceği görüşünü savunmuştu. 2014 yılında AYM’nin kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada kullandığı üslup ciddi eleştirilere sebep olmuş, iç hukuk yolları tüketilmeden verilen twitter kararını savunması, arkasından yüzde on seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bireysel başvuruyu yetkisinde olmamasına rağmen genel kurul gündemine almasıyla eleştirilerin odağına yerleşmiş, paralel yapıya destek olarak algılanan açıklamalarından sonra ‘bu değişim niye’ değerlendirmelerinin konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutlamaya gitmemesi de olumsuz davranış olarak karnesine işlendi.

Özetlemeye çalıştığımız olumlu mazisine rağmen son bir yıldaki tutumuyla hafızalarda farklı bir Haşim Kılıç algısı oluşturan emekli AYM başkanı, emeklilikten sonra konuşacağını, hakkında söylenenlere o zaman cevap vereceğini söylediğine göre önümüzdeki günlerde, merak edilen konulara açıklık getirmesi beklenebilir.

Yeni Başkan Zühtü Arslan’ın özgeçmişiyle ilgili bilgiler yayımlandı. Özellikle 2010 Anayasa değişikliği sürecinde, yeni sivil anayasa özlemini dile getiren, darbelere ve darbe anayasalarına karşı hukuki eleştiriler getiren bir isim olarak tanındı. Başkanlığı dönemindeki icraatları söylemleriyle örtüştüğü oranda başarılı olacağı söylenebilir.

Yargıtay Başkanlığına seçilen sayın İsmail Rüştü Cirit 1978’lerden itibaren yargının içinde. Değişik yerlerde hakimlik yaptıktan sonra Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi başkanı iken 2007 yılında Yargıtay üyeliğine seçilmişti. 13. Ceza Dairesi başkanlığı yapan İsmail Rüştü Cirit bey, gerek hakimliği, gerek Yargıtay üyeliğinde, adil kararları, tarafsızlığı, meslektaşlarıyla olan diyaloğu, görevindeki başarısı, herkesi kucaklayan samimi tavırlarıyla arkadaşları arasında sevilen sayılan bir kişiliğe sahip. Seçimlerde bu kişiliğinin ödülü 280 oy alarak başkanlığa seçilmesi oldu.

Sayın İsmail Rüştü Cirit’in Yargıtay Başkanlığına seçilmesi, yargı camiasında olumlu bir hava estirdi. Yargının itibar kaybettiği, yargıya duyulan güvenin oldukça azaldığı, yargı makamlarını araç olarak kullanıp darbe girişimlerine alet edildiği bir dönemde, yeni bir umut oldu diyebiliriz. Bu olumlu hava taşların yerli yerine oturmasına, kutuplaşmanın yerini normalleşmeye bırakmasına katkıda bulunabilir diye düşünüyorum.

Aynı günde iki yüksek mahkemenin başkanlarının ilk turda seçilmesinde gösterilen birlik ve beraberliğin, hem yüksek yargıya, hem ilk derece mahkemelerine yansıyarak, tarafsız, hakka, hukuka saygılı hakimlerle  adaleti sağlamaya vesile olmasını temenni ediyorum.