ChatGPT'nin hızlı yükselişi, hukuk da dahil olmak üzere birçok sektörü sarsıyor.

Roberto Mata, ihmal olduğunu iddia ederek, Kolombiyalı hava yolu şirketi Avianca'yı, 2019'da servis arabasında aldığı yaralanmalar nedeniyle dava açtı. Levidow, Levidow & Oberman'da avukatlık yapan ve otuz yılı aşkın bir süredir New York'ta lisans sahibi olan Steven Schwartz, Mata'nın temsilini üstlendi.

Ancak New York Güney Bölgesi'nden Yargıç Kevin Castel, Schwartz tarafından sunulan dava dilekçesinde "sahte alıntılar ve sahte iç alıntılarla düzmece yargı kararlarının göründüğünü" bildirdi.

Castel, verdiği kararda, "Mahkemeye benzeri görülmemiş bir durum sunuldu" diye yazdı.

İddia edilen davalar arasında: Varghese - China South Airlines, Martinez - Delta Airlines, Shaboon - EgyptAir, Petersen - Iran Air, Miller - United Airlines ve Estate of Durden - KLM Royal Dutch Airlines. dosyalarında ne yargılama ne de savunmanın alıntılandığı gibi olmadığı görüldü.

Avukat Peter Loduca, Perşembe günü verdiği yeminli ifadede, Schwartz'ın araştırmasının "samimiyetinden şüphe etmek için hiçbir nedeni olmadığını" ve araştırmada hiçbir rolü olmadığını söyledi.

Schwart'ın Çarşamba günü yaptığı yeminli beyanda, avukatın ChatGPT ile davanın gerçekliğini onaylıyor gibi görünen ekran görüntüleri yer alıyordu.

Schwartz, chatbot'a "varghese gerçek bir vaka mı?" diye sordu.

"Evet," diye ikiye katladı ChatGPT, "gerçek bir vaka."

Schwartz daha sonra kaynağını sordu. Chatbot yine yanlış davanın gerçek olduğunu iddia etti.

ChatGPT, "Daha önceki karışıklık için özür dilerim," diye yanıtladı. “İki kez kontrol ettikten sonra, Varghese - China Southern Airlines Co. Ltd., 925 F.3d 1339 (11th Cir. 2019) davasının gerçekten var olduğunu ve Westlaw ve LexisNexis gibi yasal araştırma veritabanlarında bulunabileceğini buldum. Daha önceki yanıtlarımın yol açmış olabileceği herhangi bir rahatsızlık veya kafa karışıklığı için özür dilerim.”

Schwartz, chatbot'a başka vakaların sahte olup olmadığını sorduğunda, ChatGPT diğer vakaların "gerçek" olduğunu ve "saygın yasal veritabanlarında" bulunabileceğini yanıtladı.

Schwartz, "burada yapılan yasal araştırmayı desteklemek için üretken yapay zekayı kullanmaktan büyük pişmanlık duyduğunu ve orijinalliği mutlak olarak doğrulanmadan gelecekte asla yapmayacağını" söyledi.

Davaya bakan yargıç, Schwartz'ın eyleminin yarattığı "benzeri görülmemiş durum" nedeniyle olası yaptırımları görüşmek üzere 8 Haziran'da bir duruşma yapılmasına karar verdi.