TÜRKİYE ÇAPINDA BİRDEN ÇOK VERGİ DAİRESİNE BORCU OLAN MÜKELLEFLERİN 7326 SAYILI KANUNUN 2.MD GÖRE TEK VERGİ DAİRESİNE VERMİŞ OLDUĞU DİLEKÇE KAPSAMINDAKİ YAPILANDIRMA DİĞER VERGİ DAİRELERİ İÇİN GEÇERLİLİK ARZ EDECEKTİR. KONUYLA İLGİLİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 2021/2 İÇ GENELGE NELER GETİRİYOR?

Bilindiği gibi, 7326 sayılı yapılandırma yasası müracaat açısından 30.09.2021 tarihinde son bulmuştur. Uygulama hakkında bir kısım vergi mükellefleri tek vergi dairesine müracaat ederek yapılandırmalarını talep etmiş bulunmaktadır. Ancak uygulamada özellikle inşaat sektöründe muhtelif illerde işyeri bulunan mükellefler bu konuda çeşitli mağduriyetler yaşayabilmektedirler. Örneğin, merkez işyeri Ankara’da olan bir inşaat şirketi Türkiye’nin muhtelif illerinde veya ilçelerinde şube işyeri veya şantiyeleri mevcut olabilir. Bu gibi hallerde aslında Türkiye’yi tek bir vergi dairesi gibi düşünmek gerekmektedir. 7326 sayılı kanuna göre esasında birden fazla vergi dairesine olan borçlar için her bir vergi dairesi bazında ayrı ayrı 2 örnek dilekçe (EK:2/A) verilmesi gerekmektedir. Uygulamada merkez işyerine yapılan başvuru sonucunda merkez vergi dairesine olan borç yapılandırması gerçekleştirilmektedir. Merkeze bağlı diğer bağlı şubeler veya diğer bağlı şantiyelerin borç muhtasar yapılandırması veya SGK yapılandırması nasıl etkilenecektir? Çünkü burada merkez açısından gerek vergi dairesi ve gerekse SGK açısından yapılandırma işlemi süresinde yapılmış olmakla beraber bağlı şubelerin uygulamada unutulmuş olduğu gözlenmektedir.

Bize göre, bir gerçek veya tüzel kişi işverenin ana merkezde bağlı bulunduğu vergi dairesi ve SGK’ya 7326 sayılı kanunun md 2 bağlamında yapılandırma müracaatı yapması yeterli görülmektedir. Zaman zaman çıkarılan borç yapılandırma yasalarında Türkiye’yi genelde tek bir vergi dairesi gibi düşünmek gerekmiştir. Böylece tek bir vergi dairesine yapılan başvuru eğer süresinde ise bu başvuru kayıt numarası ve tarihi baz alınarak diğer maliye vergi daireleri ilişkilendirilerek KEYS sistemi üzerinden müracaat tespit edilebilir. Aynı durum 5510 sayılı SGK mevzuatına göre de değerlendirilebilir. Örneğin, merkez işyeri dosya numarası İzmir SGK’da bulunan bir işveren bunun dışında Muğla ili Bodrum ilçesinde bir işyeri nedeniyle şube dosyası olduğunu varsayalım. Bu durumda, Bodrum için SGK yapılandırma müracaatı yapmayı ihmal eden işveren açısından durum ne olacaktır? Kanımızca işverenin merkeze yapmış olduğu 7326 sayılı yasa kapsamındaki taksitlendirme talebi şube işyerleri açısından da (örneğimizde Bodrum açısından) hüküm ifade etmesi gerekir. Şu günlerde, bu ve benzeri mağduriyetler sıklıkla yaşanmaktadır. Gerek Gelir İdaresi Başkanlığının ve gerekse SGK Genel Müdürlüğünün yukarıda açıklanan mağduriyetlere yönelik iç genelge veya yasaya açıklayıcı ikincil mevzuat yayımlayarak konuya açıklık getirmeleri zorunlu hale gelmiştir.

---------------

[1] Bkz: 13.10.2021 gün ve 2021/2 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 sayılı Kanun İç Genelgesi