ABD Adalet Bakan Eric Holder harekatın yasal olduğunu savunurken, Avrupa'da Bin Ladin'in sağ ele geçirilip adalet önüne çıkarılması gerektiğini ifade edenler oldu.

Eski Batı Almanya Başbakanı Helmut Schmidt'in, Alman televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin operasyonuyla ilgili olarak bunun tamamen uluslararası hukukun ihlali olduğu ve Arap dünyasında önceden hesaplanamayacak sonuçları olabileceği şeklindeki yorumundan sonra Almanya'dan başka benzer tepkiler de geldi.

Berlin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, "Bir avukat olarak, onun (Bin Ladin) Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) çıkarıldığını görmeyi tercih ederdim" dedi.

Hollanda'da uluslararası hukuk uzmanı Ger-Jan Knoops, Bin Ladin'in tutuklanarak ABD'ye iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in 2001'de tutuklanmasından sonra Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için kurulan uluslararası mahkemeye çıkarılmasını anımsattı.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hukuk danışmanı Reed Brody de, ABD'nin operasyonunun yasal olduğunu söylemek için çok erken olduğunu çünkü operasyonla ilgili çok az ayrıntının bilindiğini kaydetti.

Brody, operasyonla ilgili talimatın, çatışmayla ilgili direktiflerin neler olduğunu bilmeleri gerektiğini belirterek, "Tam olarak neler olduğunu, Bin Ladin'in gerçekten çatışmaya girip girmediğini bilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Dünya daha iyi bir yer haline mi geldi?"

"Bin Ladin olmadığı için dünyanın daha iyi bir yer haline mi geldiği sorusunu insanların açıkça yanıtlaması gerektiğini" dile getiren Bordy, ancak bunun insan hakları protokollerini, uluslararası hukuku ihlal etme hakkı bulunduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Brüksel'de de Avrupa Birliği'nin İçişlerinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Cecilia Malmstrom internetteki güncesine, "Bin Ladin'in mahkemeye çıkarıldığını görmek isterdim" diye yazdı.

İtalya'da eski başbakan, muhalefetteki merkez sol partili Massimo D'Alema da "Bir adamın ölümüne sevinmeyin. Eğer Bin Ladin ele geçirilseydi ve mahkemeye çıkarılsaydı çok daha önemli bir zafer olurdu" şeklinde görüş açıkladı.

BASIN NE DEDİ?

Benzer görüşler bazı Avrupa gazetelerinin başyazılarında da okurlarına aktarıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay Cenevre'de bu akşam yaptığı bir açıklamada, ABD'ye, Pakistan'da düzenlediği askeri operasyonda Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ayrıntıları BM'ye bildirmesi çağrısında bulunmuş ve "BM'nin sürekli olarak, bütün terörle mücadele operasyonlarının uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini vurguladığını" belirtmişti.