Kürkleri için yabani hayvan yetiştiriciliği, mağazalarda kedi ve köpek satışı, seyyar sirklerde yabani hayvanların durumu ve gösteri havuzları.

İşte beş başlıkta Fransa'nın yeni hayvan istismarı yasası.

Cezalar artırılıyor

Cuma günü oylanan yasada hayvan istismarına karşı cezaların katılaştırılması konusunda milletvekilleri tek ses oldu. İstismarın seviyesine göre cezalar 3 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına kadar ulaşabilecek.

Bu cezaların ağırlaştırılmasında son dönemde sosyal ağlarda yayınlanan atlara yapılan işkenceler ve yaralamaların önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Bununla birlikte avcılık, yoğun hayvan üreticiliği ya da boğa güreşlerinin yeni yasada yer bulamaması büyük tepki topladı.

Sirklerde yabani hayvanlar, havuzlarda memeli hayvanlar bulundurulmayacak

Geçen eylülde hükümetin de onay verdiği bu madde sirklerde, gösteri havuzlarında, televizyon sahnelerinde, diskotek ya da özel kutlamalarda yabani hayvanların ve yunus ile katil balina gibi deniz memelilerinin kullanılmasını yasaklıyor.

Ülkenin ünlü eğlence parklarından Parc Asterix, 25 Ocak'tan itibaren bu maddeyi uygulamaya başladı ve 8 yunusun bulunduğu gösteri havuzunu kapattı.

Yasa ayrıca gösteri amacı ile ayıların, kurtların ve kırma kurtların kullanılmasının da önünü kapatıyor. Hayvanların sahiplenilmesi ya da çoğaltılmasını yürürlüğe girer girmez yasaklayacak yasanın diğer maddelerinin uygulanması için 2 yıl süre tanınacak.

Yasaya ret oyu kullanan Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği'nden (UDI) iki milletvekili metni "Truva atına" benzeterek yasa nedeniyle hayvanat bahçelerinin de kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını ileri sürdü.

Poneylere binmek yasaklandı

Fransa'nın açık hava parklarının olmazsa olmazlarından küçük boylu atlar poneylerle çocukların yaptığı gezintiler de yasaklanan diğer bir faaliyet oldu. Bu maddenin kaldırılması yönünde Tarım Bakanı Julien Denormandie'nin girişimleri başarılı olmadı.

Tüm kürklü hayvanların üretimi yasaklandı

Fransa'daki tüm vizon çiftliklerinin kapısına kilit vuracak yasa bununla da kalmayıp kapsamını tüm kürklü hayvan üreticilerine genişletmiş durumda.

Yasa halihazırda faaliyette olan kürklü hayvan üretim çiftliklerinin kapanması için 2023'e kadar süre tanıyor. Bu süre, durumun "çok acil" olduğunu ileri süren hayvan hakları derneklerinin büyük tepkisini toplamış durumda.

Kedi ve köpek satışı mağazalarda yapılamayacak

Yasanın 2024 yılından itibaren uygulamaya girecek bu maddesine hükümet şerh koymuştu. Hayvan satış mağazalarına (petshop) getirilen bu yasak kişilerin ani bir karar ile hayvan sahiplenerek kısa süre sonra bu kararlarından pişman olmalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Yasa ayrıca hayvan sahiplerinin "sorumluluk ve tanınırlık sertifikası"na sahip olmalarını da zorunlu kılıyor. Bu sayede terk edilen hayvanların sahiplerinin bulunarak cezalara çarptırılmaları mümkün olacak. Sertifika ayrıca tedavi, bakım ve aşı tarihlerini de sahiplere hatırlatacak.

İnternet üzerinden hayvan satışı ise sadece hayvan üreticileri ve hayvan barınakları tarafından gerçekleştirilecek.