ABD'nin bir önceki Başkanı Barack Obama'nın basın Sözcüsü Kevin Lewis, Trump'ın Başkanlığının ardından ilk kez açıklamalarda bulundu.

Obama, Trump'ın icraatlarına sert tepki gösterdi

CNN'in haberine göre; Lewis'in Twitter hesabından yapılan açıklamada “Başkan temel olarak inancı ya da dini nedeniyle kişilere ayrımcılık uygulanması fikrine karşı” ifadeleri yer aldı.

Lewis, Obama’nın protesto gösterileri yapan bireyler için “Amerikan değerleri tehlikeye düştüğünde tam olarak görmek istediğimiz şey bu” diye düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Trump'ın göreve gelmesinden tam 10 gün sonra gelen mesaj kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Obama'nın ofisi, eski başkanın iki yıl önce yaptığı konuşma metninden bir kesit de paylaştı. Söz konusu konuşmada Obama, IŞİD'in 2015'teki Paris saldırısının ardından Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini engelleme çağrılarına cevap vermişti.

Obama cevabında, Müslümanlara yönelik ayrımcı fikirleri 'utanç verici' olarak nitelemişti: "Bu (tutum) Amerikalı değildir. Bu bizim olduğumuz şey değildir. Merhametimiz dinle sınanamaz." dedi.

Bu ayrıca, Obama’nın başkanlığı bıraktıktan sonraki ilk açıklaması olarak da kayıtlara geçti.

Obama, Trump'ın icraatlarına sert tepki gösterdi


Yapılan açıklamada; 2011 yılında Obama'nın başkanlığı döneminde 
Iraklılara getirilen geçici yasakların şu anki durumla hiçbir benzerliğinin olmadığı vurgulandı.

Trump, kararnamesini savunurken, benzer bir kararın, Obama yönetimi tarafından 2011 yılında Irak vatandaşlarına uygulandığını ifade ederek, “Biz baskıdan kaçanlara karşı şefkatli olmaya devam edeceğiz. Ama bunu yaparken ülkemizde yaşayanları ve sınırlarımızı korumayı da sürdüreceğiz” demişti.

Eski başkanlar, siyasi olarak angaje olmakla seleflerini eleştirmek arasında ince bir çizgi tutturmuştu.

Örneğin George W. Bush, 8 yıllık iktidarı süresince Barack Obama politikaları konusunda sessiz kalmayı tercih etti.

Fakat Obama’nın Trump’la ilişkisi biraz farklı. Bu açıklama da Obama’nın siyasetle bağlantısını kesmeyeceği ve Trump’ı eleştirmeyi süredüreceğinin ilk sinyali olarak yorumlanabilir.