Duma’da yapılan ikinci oylamada Rusya’nın 15 Mart’tan itibaren AİHM kararlarına uymayacağını öngören tasarı da kabul gördü.

Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesi 15 Mart’ta aldığı kararda Rusya’nın AİHM’in de bir parçası olduğu Avrupa Konseyi’nden atılması yolunda karar almıştı.

Avrupa Konseyi, Rusya’nın yine diğer üye devlet Ukrayna’yı işgalini ihraç için gerekçe göstermişti. Rusya ise yaptığı ayrı bir açıklamada kendi rızasıyla Avrupa Konseyi’nden çıktığını ilan etmişti.

145 milyon Rus, AİHM korumasından mahrum olacak

AİHM’e son yıllarda yapılan başvurularda Rusya Türkiye’nin önünde sürekli ilk sırada yer alıyordu. Strasbourg Mahkemesi’nde 2021 yılı sonu itibarıyla karar için bekleyen şikayetlerde, Rusya 17 bin 13 başvuruyla ilk sırada yer alırken, Türkiye 15 bin 251, Ukrayna 11 bin 372 ikinci ve üçüncü sıraları aldı. Romanya 5 bin 690 ve İtalya 3 bin 646 ile 4. ve 5. sırada kendine yer buldu.

Moskova'nın üyelikten çıkmasının en somut sonucu olarak 145 milyonluk Rus halkının, bundan böyle konseyin yargı kolu olan AİHM korumasından yararlanma hakkı ortadan kalkacak. 

AİHM'e giden davaların yüzde 24'ü Rusya'dan geliyordu. AİHM önünde sıra bekleyen Rus siyasi muhalif Alexey Navalny gibi bazı sembolik davalar Rusya'yı endişelendiriyordu.