New York'taki Latham & Watkins'in tahkim ortağı Claudia T. Salomon, 1 Temmuz 2021'den itibaren Paris'teki ICC Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin bir sonraki başkanı olarak seçildi. Salomon, görev süresine Temmuz ayında Paris merkezli 97 yaşındaki kurumda başlayacak.

YÜZÜNCÜ YILINDA KADIN BAŞKAN

ICC, Claudia T. Salomon'un 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ICC Uluslararası Tahkim Mahkemesi Başkanı olarak seçilmesi için tavsiye edildiğini ve 100. yılında ICC Mahkemesinin ilk kadın Başkanı olmasını duyurmaktan memnuniyet duyduklarını açıkladı. 

New York Barosu üyesi ve İngiltere ve Galler'de avukat olan Salomon, ICC Mahkemesi Başkan Yardımcısı ve Latham & Watkins'in New York ofisinde ortak ve burada şirketin uluslararası tahkiminde Global Eş Başkanı. Salomon, hem ad hoc tahkimlerde hem de ICC kuralları dahil olmak üzere kurumsal kurallar uyarınca yürütülen davalarda deneyimli ve başarılı bir avukat ve hakem. Salomon, kariyeri boyunca profesyonel girişimlerde ve kapsayıcılık ve çeşitlilik üzerine pro bono çalışmalarda da aktif rol almış. ICC ile uzun süredir devam eden bağları arasında ICC Tahkim Komisyonu Eşbaşkanı ve Finansal Kurumlar ve Uluslararası Tahkim üzerine ADR Görev Gücü olarak görev yapmakta.

Salomon şunları söyledi: “Alexis Mourre'nin yerine seçilmek gerçek bir onur ve ayrıcalık. Seçici Kurul'a güvenleri için teşekkür etmek istiyorum. ICC Mahkemesinin dünya çapında en çok tercih edilen tahkim kurumu olmaya devam etmesini sağlamak için Alexis’in başarısını geliştirmeyi dört gözle bekliyorum. "

ICC Mahkemesinin şu anki Başkanı Alexis Mourre, ikinci döneminin 30 Haziran 2021'de sona ermesiyle Başkanlık görevinden ayrılacak. ICC İcra Kurulu, Mart 2020'de Mourre'nin halefinin çeşitli alanlardan seçkin tahkim uygulayıcılarından oluşan bir Seçim Komitesi kurmasını sağlamak için bir süreç başlattı. Yargı yetkileri ve ICC'nin yönetim organlarının üyeleri şeffaf ve bağımsız bir süreç sağlamak için Seçim Komitesinin Görev Tanımları ve tam üyelik, ICC'nin taahhütleri doğrultusunda ICC web sitesinde yayınlandı.

ICC Genel Sekreteri John W.H. Denton şunları söyledi: “Seçim Komitesi'nin Claudia'yı adlandırırken, adalete daha fazla başvuru sağlayan ve olanak sağlayan güvenilir ve tarafsız anlaşmazlık çözüm hizmetlerinin önde gelen sağlayıcısı olarak ICC Mahkemesini gelecek yüzyıla yönlendirmek için en iyi adayı ortaya koyduğuna hiç şüphem yok."

Önceden seçilmiş adaylar Ekim ayında, ICC Mahkeme Başkanı olarak Salomon'un tavsiyesi üzerine, 2 Aralık 2020'deki toplantıları sırasında ICC İcra Kurulu tarafından onaylanmayı bekleyen görüşmeye davet edilmişlerdi. ICC'nin resmi seçimlerinden önce ICC İcra Kurulu'nun onayı gerekiyor. Salomon, Dünya Konseyi seçimleri öncesinde Latham ve Watkins'in ortaklığından olarak istifa edecek.

ICC Mahkemesi Başkanı Alexis Mourre şunları söyledi: “Claudia evrensel itibara sahip olağanüstü bir uygulayıcıdır ve Temmuz 2018'den beri Mahkeme Başkan Yardımcısı olarak onunla çalışmak gerçek bir zevk ve büyük bir ayrıcalıktır. Uzmanlığı, deneyimi ve benzersizliğiyle liderliğinde, Mahkemeyi yeni bir seviyeye taşıyacak ve dünyanın tüm bölgelerinde en iyi ve en çok tercih edilen tahkim kurumu konumunu daha da güçlendirecek."