İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2017 turizm istatistiklerinde görülen turizm gelirleri ve ziyaretçi sayısındaki artış, turizmcileri bu yıl için umutlandırdı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin turizm geliri, 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 18,9 artarak 26 milyar 283 milyon 656 bin dolara yükseldi.

Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 23,1 artarak 38 milyon 620 bin 346 kişiye ulaştı. Söz konusu ziyaretçilerin yüzde 83,1'ini (32 milyon 79 bin 527 kişi) yabancılar, yüzde 16,9'unu ise (6 milyon 540 bin 819 kişi) yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, fiyatların arzu edilen seviyeye gelmemesine rağmen talepteki canlanmayla paralel olarak gelirlerin arttığını söyledi.

Ayık, kişi başı gelirlerin de aynı oranda artmasını arzu ettiklerini ifade ederek, İspanya ve İtalya'daki gibi kişi başı harcamaları Türkiye'de görmek istediklerini, talepteki canlanma devam ettiği sürece kişi başı gelirlerde de artış görüleceğini kaydetti.

Dünya genelinde insanların artık bir veya iki tatil yapmadığını belirten Ayık, "İnsanlar artık kısa süreli, daha çok sayıda tatil yapıyor. Dünya genelinde kişi başı gelirde artış yok, hatta düşüş bile görülüyor. Ama bizim hala çıkartmamız gereken seviye var. O seviyeye de kısa süre içinde ulaşacağız. Bu yıl için hem ziyaretçi sayısında hem de gelirde çift haneli artış bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Ayık, turizmin Türkiye'nin elindeki katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Turizm, cari açığı kapatmaya katkı sunuyor. Bu sektördeki büyüme, gelişme, gelirler ve ziyaretçi sayısındaki artış ekonomiye en büyük katkıyı yapıyor." dedi.


- "2017'de turizm hızlı toparlandı"


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün de 2016 gibi zor bir yıldan sonra 2017'de Türkiye'nin turizme hızlı bir dönüş yapmasının önemli olduğunu ifade etti.

Gürcün, Rusya'nın yeniden hızlı bir şekilde dönmesinin önemini vurgularken, şu görüşleri dile getirdi:

"2017 yılında 2016 öncesindeki rakamları yakalayamadık ancak hızlı bir toparlanma oldu. Bu veriler, 2018 ve 2019 yıllarında tekrar 2016 öncesindeki seviyelere çıkıp hedefimiz olan 2023 hedeflerine ulaşma bakımından olumlu bir gelişme. Turizmimizin en büyük problemi uluslararası kongrelerin gitmesi... Kongrelerin bize dönmesi 2-3 senelik zamanı alacaktır. Kruvaziyerler için de bu geçerli. 2018 yılında olmasa bile 2019 yılında 2014 ve 2015 seviyelerine ulaşırız diye ümit ediyoruz."

Gürcün, yabancı ziyaretçi sayısında artışın ümit verici olduğunu da ifade etti.


- "Veriler yıl sonu tahminimizin üzerinde geldi"


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır ise turizmde düzelme işaretlerinin geldiğini belirterek, verilerin, kendilerinin 2017 sonu beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Bu yılın daha iyi geçmesini ümit ettiklerini ifade eden Bayındır, "Her şey olağan sürecinde giderse ve Zeytin Dalı Harekatı kısa sürerse 2018, geçen yıla göre daha iyi bir yıl olacak. Turizmde 2014 ve 2015 yıllarındaki geliri yakalamamız lazım. Gelir artışı, fiyat artışı ile olur ancak geliri artırmak için fiyatlara yüklenilirse gelenler de gelmez olur." şeklinde konuştu.

Bu yıl hem ziyaretçi hem de gelirler açısından yüksek tek haneli veya düşük çift haneli büyüme beklediklerini kaydeden Bayındır, Türkiye'nin en büyük müşteri potansiyelinin Avrupa olduğunu, orada da yumuşama görüldüğünü söyledi.

Bayındır, büyük kongrelerin, büyük toplantıların ve kruvaziyerlerin Türkiye'ye çekilmesinin önemine de işaret etti.


- "2018 yılında yüzde 15’in üzerinde büyüme bekliyoruz"


Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Recai Çakır, bu yıl Rusya, Almanya, İngiltere ve Hollanda'dan yoğun talep beklediklerini ifade ederek, "Son 3 yıldır çeşitli nedenlerle Türkiye'ye gelemeyen Avrupalılar, 2018 yılında hizmet kalitemiz, yeni ve muhteşem otellerimiz, tarihi kültür varlıklarımız, İtalya, İspanya gibi ülkelere göre yarı yarıya ucuz olmamız dolayısıyla ülkemizi tercih edeceklerdir. Bu yüzden 2018 yılının 2017’ye göre daha iyi olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Çakır, 2018 yılında turist sayısı ve gelirleri açısından yüzde 15’in üzerinde bir büyüme beklediklerini belirterek, "Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için önümüzde hiçbir engel bulunmuyor. Tek yapmamız gereken Türkiye’nin yurt dışında marka değerini artırıp güvenli bir ülke olduğu bilgisini doğru verebilmek. Çünkü en yakın rakiplerimiz İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın çok üzerinde bir otel hizmet kalitesi sunuyoruz." dedi.