Türkiye’de hukuk maliyetlerini düşürmeyi ve maddi mağduriyetleri azaltmayı amaçlayan Adalet Bakanlığı, hukuki himaye sigortası sisteminin ülke çapında etkinleştirilmesi için çalışmalara başladı. 

Sigortalılar ödeyecekleri prim karşılığında, avukatlık hizmeti ve hukuk yardımı alabilecekler. Sigortalının davayı kaybetmesi durumunda karşı tarafa ödeyeceği yargılama giderleri sigortadan karşılanacak.

Sigortalılara, Bireysel emeklilik sistemindeki gibi devlet katkısı da sağlanacak.

 HUKUK SİGORTASI YA DA HUKUKSAL KORUMA SİGORTASI NEDİR?

Kişileri taraf olduğu hak ve yükümlülükleriyle ilgisi olan hukuksal uyuşmazlıkların, sulh yahut ilgili yargılama usulleri çerçevesinde giderilmesinde hukuksal çıkarlarının korunması için yapılması gereken gider ve diğer edimleri üstlenen sigortadır.

 Kapsamı

Poliçe dönemi içerisinde vuku bulan bir olay ya da imzalanan bir sözleşme sonucunda yine poliçe dönemi içerisinde başlayan hukuksal süreçlerle ilgili masraflar teminatın kapsamında değerlendirilir.

 Sigortalılar

 TC Vatandaşları, Türk soylu belgesi olan soydaşlar, Türkiye’de yerleşik veya çalışan AB vatandaşları

Coğrafi Alan

 Bu sigorta Türkiye sınırları içinde gerçekleşen rizikolar için geçerlidir.

 Süresi

 Hukuksal Koruma Sigortasının süresi 1 yıldır .

• Avukatlık ücreti davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenecek olup, yargılama giderleri ise bu husustaki gider belgelerinin ibrazında ödenecektir. 75TL’nin altındaki giderler birleştirilir ve 75 TL’ye ulaştığında ödenir
 
• Sigortalı açılan davalara ilişkin dava dilekçelerini kendisine tebliğ tarihlerinden itibaren en geç beş gün içinde sigortacıya ihbar etmeye mecburdur

• Avukat vekalet ücreti konusu para ile ölçülemeyen davalarda (Avukatlık Kanunu Madde 164) sigortalı ile avukat arasında yapılan vekalet ücreti sözleşmesindeki tutar asgari ücret tarifesinde belirtilen oranın 3 katını geçemez

 Teminata Dahil Ödemeler 

 Vekalet ücreti, karşıyan vekalet ücreti, dava masrafları, arabuluculuk ücreti, danışmanlık ücreti, hakem ücreti, teminat akçesi ,icra masrafı, temyiz, karar düzeltme, ihtarname çekimi, dilekçe yazımı/cevapları ile ilk dava masrafları avansı gibi giderler belgelendirilmeleri kaydıyla poliçe limiti dahilinde karşılanmaktadır.

 Aynı zamanda Sigortaya konu riskler dahilinde Manevi Tazminat davalarına ait masraflar da poliçede belirtilen limitler ile dahildir.

 Poliçeye konu olacak hukuki sürece neden olan olayın belgeye dayanması gerekmektedir.  

 Aile Hukuku’na giren Türk Medeni Kanununun Boşanma Nedenleri  bölümündeki anlaşmalı boşanmalara ait dava masrafları teminat kapsamı dışındadır.

 Hasarın poliçeye konu olabilmesi için Sigortalının mağdur konumunda olması gerekmektedir. Ancak taksirli suçlar ile kasten ve taammüden işlenmemiş meşru müdafaa şartlarında kalan fiiller kapsam dahilindedir.

 18 yaşından küçük çocukların poliçeye konu hukuksal uyuşmazlık halleri anne ve babalarının sigortasına toplam poliçe limiti içerisinde dahildir.

 Poliçe teminatı poliçe tanzim tarihinden sonra beklenmedik olarak gelişen hasarlar için geçerlidir.

 Aşağıda yazılı durumlar teminat dışında kalacaktır:

• Sigortalının poliçe tanzim tarihinden önce yapmış olduğu sözleşmeler, kontratlar ve kurumsal abonelikler ile ilgili kurumlarla karşılaştığı anlaşmazlıklardan kaynaklı hasarlar

• Tüzel kişilerin yasal temsilcileri arasındaki uyuşmazlıklar

• Kanunların yapılmasına izin verdiği şansa bağlı sözleşmeler

• İnşaat sözleşmeleri

• Maden, taş ocakları ve orman hukuku ile ilgili işler

• Vergi ve kamu alacaklarından doğan işlemler

• Gümrük hukuku ile ilgili işlemler

• Çekişmesiz yargıya ilişkin konular

• Uluslararası yargı yollarına başvuru

• İflas ve konkordato ile ilgili işlemler; bilinçli olarak yapılan ödeme taahhütlerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan hasarlar (örneğin tüketici kredisi ve kredi kartları ödemeleri)