ANKARA (AA) - Petrol piyasasında faaliyet gösterecek lisans sahibi sermaye şirketlerine, elektronik posta (KEP) adreslerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bildirme ve KEP adreslerinin sürekli olarak geçerli, aktif ve e-tebligata uygun olmasını sağlama yükümlülüğü getirildi.

EPDK'nın, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, atıktan akaryakıt üretimine ilişkin işleme lisanslarında, tesislerdeki ara ürünlerin, akaryakıt harici ürünlerin, akaryakıta harmanlanan ürünlerin, ulusal marker uygulanacak ve uygulanmayacak akaryakıtın bulunduğu tanklara ve dahili tüketim tanklarına ilişkin tank numarası, kapasite, statü, kullanım durumu ve ürün cinsi ile kullanılacak atıklara ve üretilecek akaryakıt türlerine ilişkin bilgiler lisanslarda asgari olarak yer alacak unsurlara eklendi.

Piyasada faaliyet gösterecek lisans sahibi sermaye şirketlerine, e-tebligata uygun, aktif ve kendilerine ait kayıtlı elektronik posta (KEP) adreslerini EPDK'ya bildirme ve KEP adreslerinin sürekli olarak geçerli, aktif ve e-tebligata uygun olmasını sağlama yükümlülüğü getirildi.

Söz konusu şirketlerin bu yükümlülüklerini, bu maddenin yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 6 ay içinde yerine getirmesi gerekecek.

- Rafinerici lisans sahipleri için 24 aylık takvim

Ayrıca, rafinerici lisans sahiplerinin kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini bilgi güvenliği yönetim sistemi standardına uygun bir şekilde işletme yükümlülüğü de takvime bağlandı.

Bu kapsamda, rafinerici lisans sahipleri, tesislerin devreye alınma tarihinden itibaren 24 ay içerisinde kurumsal bilişim sistemi ile endüstriyel kontrol sistemlerini yürürlükteki bilgi güvenliği yönetim sistemi standardına uygun bir şekilde işletmek, standarda uygun faaliyet gösterdiğini Türk Akreditasyon Kurumuna akredite olmuş bir belgelendirme kurumuna onaylatarak, sistemlerini belgelendirmek ve söz konusu belgelerin geçerliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

İşleme lisansı sahipleri piyasada, petrokimya ürünlerinin üretimi, biyodizel üretimi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatı kapsamında tehlikeli atık olarak sınıflandırılanlar hariç olmak üzere atıktan akaryakıt üretimiyle uğraşabilecek.

Ayrıca, 2018 yılında uygulanacak gelir payı bedellerinin de 2017 yılının aralık ayı sonuna kadar kurul kararıyla belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanması ve bu maddenin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

- LPG Lisans Yönetmeliğinde değişiklik

Bu arada, EPDK'nın Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bir sonraki yıl için geçerli olacak gelir payı bedellerinin her yılın aralık ayının sonuna kadar kurul kararıyla belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanması, gelir payının rafinerici adına açılmış gelir payı hesabına yatırılması kararlaştırıldı.

Rafinerici lisansı sahiplerine de LPG satışlarından gelir payı tahsil etme yükümlülüğü getirildi.