Embed Nedir?

İngilizce bir kelime olan “Embed”in fiil olarak Türkçedeki karşılığı; yerleştirmek, gömmek, oturtmak, kafasına sokmak” anlamındadır.

Embed Kodu Nedir?

Embed, bir yerleştirme kodudur ve bir web sitesinde yer alan içeriğin, kişinin sunucusuna yüklemeden alacağı bu kod yardımı ile doğrudan web sitesi üzerinden gösterilmesine imkân tanır, yani dışarıdan çalışan bir kaynağın, kişinin web sitesinde görünmesini sağlar.

Embed kodu ile yerleştirilen içerik, tamamen içerik sahibinin kontrolündedir. Barındırıcının yapacağı içerikteki değişiklik, embed kodu kullanarak içerik çeken kişinin, çektiği içeriği, eşzamanlı olarak değiştirecektir.

Youtube’dan “Embed Kodu” İle Müzik Veya Video İçeriğinin Çekilip, Web Sitelerinde Yayınlanmasının Telif Hakları Yönünden Değerlendirilmesi;

YouTube Kullanıcı Sözleşmesi

Hizmet koşulları

Madde 7-

İçerik sahibinin, içerik üzerindeki tüm haklarını muhafaza edilecektir ve ancak youtube’a ve hizmet’in diğer kullanıcılarına kısıtlı lisans hakkı verilmesi zorunludur.

Madde 8-

İşlevselliğin el verdiği ölçüde, diğer kullanıcıların içeriği kullanmak, çoğaltmak, dağıtmak, türemiş eserlerini hazırlamak, sergilemek, icra etmek üzere kullanabilecektir.

Embed kod ile içerik çekmek, youtube kullanıcılarına tanınan bir haktır.

Embed koduyla youtube üzerinden paylaşım yapılması durumunda, içeriği sitesinde paylaşan kişinin elde ettiği gelir, youtube tarafından hak sahibine ödenecektir.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun

Madde 4-

Fıkra 2 “İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir.

Telif hakkının ihlali durumunda, içeriği sunucunda barındıran kaynak site sorumludur.

Sonuç

Embed Kodu;

 “Açık bir şekilde kullanıcılar ile paylaşılmışsa, kural olarak telif hakkı ihlali oluşmayacaktır ve bu durum yasaldır.

Aksi durumda,

Embed Kodu;

“Açık bir şekilde kullanıcılar ile paylaşılmamışsa”, telif hakkı ihlali söz konusu olabilecektir.