ANAYASA değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve referanduma sunulması için Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu dün olağanüstü bir toplantı yaparak referandum tarihini belirledi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, Anayasa değişikliğinin 12 Eylül 2010 Pazar günü halk oylamasına sunulacağını açıkladı. Yasada yapılan değişiklikle halk oylamalarının kampanya süresinin 120 günden 60 güne indirildiğini hatırlatan Özsoylu, bu değişikliğin Anayasa’nın 67. Maddesi kapsamında değerlendirildiğini ve bu kapsamda seçimyasalarındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi. Özsoylu, YSK’nın referandumun 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılmasına oybirliğiyle karar verdiğini açıkladı. Özsoylu, komisyonun referandum çalışmalarının ve seçim takviminin ilerleyen günlerde duyurulacağını söyledi.

BAYRAM SONU

YSK’nın yaptığı açıklamayla hükümetin geçenmart ayı başında yasada değişiklik yaparak referandumsüresini 120 günden 60 güne indirmesi de işe yaramamış oldu. YSK, değişikliği muhalefetin görüşleri doğrultusunda “seçimyasası” kapsamında değerlendirip 120 gün sonra referandum yapılmasına karar verdi. Öte yandan YSK’nın açıkladığı tarih ramazan ayına denk geliyor. Propaganda sürecinin doruk noktasına çıkacağı ağustos ayında başlayacak ramazan ayı, eylülün ilk haftası son bulacak. Seçmen, Ramazan Bayramı’nın bitiminden bir gün sonra sandığa gitmek zorunda kalacak. Anayasa paketinin oylanacağı gün, aynı zamanda 12 Eylül darbesinin 30’uncu yıldönümüyle de çakışıyor. 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan düzenlemeden dolayı propaganda sürecinin bu konu üzerinde yoğunlaşabileceği ifade ediliyor. 30 yıl sonra 12 Eylül’e yargı yolunu açacak düzenlemenin de yer aldığı Anayasa paketinin yine bir 12 Eylül günü oylanması ise kulislerde kaderin garip cilvesi olarak yorumlandı. YSK’nın kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

AK Parti, 120 gün kararına tepkili

BAŞBAKAN: SİYASİ KARAR BİZİ ENGELLEMEYE DÖNÜK

YSK’nın referandum için “120 gün sonra” kararını MYK toplantısında öğrenen Başbakan Erdoğan, “Bu, siyasi bir karardır. Bizi engellemeye dönük bir karar. 120 gün bile olsa er ya da geç kararı millet verecek” dedi.

* Hüseyin Çelik AK Parti Genel Başkan Yardımcısı

‘ZORLAMA İLE ALINMIŞ SİYASİ BİR KARARDIR

“Bu karar zorlama ile alınmış siyasi bir karardır. 60’a da 120 güne de hazırız. 12 Eylül’e rast gelmesi ilginç bir tesadüftür.”

* Hakkı Suha Okay CHP Grup Başkanvekili

‘TEREDDÜT EDECEK BİR TARAFI YOK, ANAYASA AÇIK’

“Biz bunun bu şekilde olacağını söyledik. Böyle bir karar çıkarsa ‘Siyasi, ideolojik demeyin’ dedik. YSK’ nın kararı hukuka uygun . Anayasa çok açıktır. İktidar maalesef hukuku siyasetlerine uydurmak istiyor.”

* Mehmet Şandır MHP Grup Başkanvekili

‘GENEL SEÇİMLE BİRLİKTE YAPILSIN’

“AK Parti, göz göre göre referandum yasasını değiştirerek hukuksuzluk yaptı. Ama YSK’dan döndü. İktidarın hukuk dinlemezliğinin bir örneğini daha yaşamış olduk. Referandum genel seçimle yapılmalı .”

*Doç. Dr. Osman Can Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı

‘HATALI YORUMA DAYALI AMA TEMYİZİ YOK İŞTE’

“Oldukça zorlama. Bu bir seçim yasası değil. Gerekçesi politik gözüküyor. Hatalı Anayasa yorumuna dayalı karar. Ama kararın temyizi yok işte.”


Haber Türk