Adalet Bakanlığı'nın "Yargı Reformu Strateji Belgesi" kapsamında hazırlanan 2. Yargı Paketi Meclis Başkanlığına sunuldu. Yürürlülük maddesiyle 63 maddeden oluşan paket ile hukuk yargılamasının sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması amaçlanıyor. Paket ile 4,2 milyondan fazla dosyanın daha hızlı bir şekilde ve daha az masrafla sonuçlanması hedefleniyor.

Pakette ön inceleme, belirsiz alacak davası, yargılama süreleri, feragat ve kabul, bazı tebligat zorunlulukları, bozmadan sonra ıslah, ihtiyati tedbir, kanun yoluna müracaat, tamamlama kararları, tahkim, delil tespiti, ticari defterlerin ibrazı, heyetli mahkemelerin çalışma usulü, arabuluculuğa teşvik edilmesi, mahkemelerin uzmanlaşması, ses ve görüntü yoluyla duruşmaların yapılması gibi pek çok usul kurumuyla ilgili sadeleştirici ve yargılamayı kolaylaştırıcı düzenlemeler yer alıyor.

İSTİNAF DÜZENLEMESİ: Bölge Adliye Mahkemelerinin (İstinaf) daha hızlı yargılama yapabilmelerine ilişkin hükümler getiriliyor. İstinaf kanun yolunun etkinliği ve sürati artacak.

E-DURUŞMA GELİYOR: Yargıda e-duruşma dönemi başlıyor. Taraflar, tanıklar, bilirkişiler ve uzmanlar, duruşmalara bulundukları yerden ses ve görüntü nakli yoluyla katılabilecek ve bu yöntemle usuli işlemleri de yapabilecekler. Düzenleme, yargılama sürecinde görüntülü iletişim teknolojisindeki yeni uygulamaların kullanılmasına hukuki alt yapı teşkil edecek.

TİCARET MAHKEMELERİ YAYINGILAŞIYOR: Ticaret mahkemeleri ile fikri ve sınai haklar mahkemelerinin il merkezlerinde kurulması ve o ile bağlı ilçelerdeki davaların da bu mahkemelerde görülmesi imkânı getirilecek. Bu düzenlemeyle teknik nitelikli bu davaların uzman mahkemelerde görülmesi ve ihtisaslaşmanın sağlanması amaçlanıyor.

TÜKETİCİ UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK: Tüketici uyuşmazlıklarına zorunlu arabuluculuk geliyor. Tüketici uyuşmazlıklarının önemli bir kısmında dava şartı olan arabuluculuk usulü getiriliyor. Bu sayede, hakem heyetlerinin görev alanı dışında kalan ve doğrudan tüketici mahkemelerine açılan yıllık yaklaşık 50 bin dosyanın zorunlu arabuluculuk kapsamına alınması öngörülüyor.

ÖZEL TAKİP USULÜ: Sigorta şirketlerinden veya güvence hesabından talep edilecek tazminat alacakları için özel bir takip usulü gelecek. Buna göre, tazminat alacakları bizzat hak sahibi tarafından ya da birinci derece yakınlar, kanuni temsilciler veya sadece avukatlar vasıtasıyla takip edilecektir. Bu alacak hakları, belirtilen kişiler dışındakilere de devredilemeyecek. Böylece, vatandaşların alacaklarına tam olarak kavuşması sağlanacak, bu alandaki suiistimaller önlenecek.

4,2 MİLYON DOSYAYI ETKİLEYECEK: Söz konusu düzenlemeler; hukuk uyuşmazlıklarındaki bütün yargısal süreçler dikkate alındığında ilk derece yargılamasında 3,7 milyon ve kanun yolu incelemesinde 550 bin olmak üzere toplam 4,2 milyondan fazla dosyanın daha hızlı bir şekilde ve daha az masrafla sonuçlanması sağlanacak.

"İNFAZ DÜZENLEMESİ 3. YARGI PAKETİ'NDE OLACAK"

Yargı Strateji Belgesi kapsamında daha önce 1. Yargı Paketi'nin sunulduğunu hatırlatan Muş, "Şu anki 2. Yargı Paketi oluyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki değişiklik 2. Yargı Paketimiz." ifadesini kullandı.

İnfaz düzenlemesinin 3. Yargı Paketi'nde olacağını bildiren Muş, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." diye konuştu.

CHP'DEN DESTEK MESAJI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, "İnfaz düzenlemesine olumlu katkı vereceğiz" dedi. (Fevzi Çakır / HaberTürk)