Kadıköy Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmaları sırasında, 13 Mayıs 2016’da Yoğurtçu Parkı’nda yürüyüş yapan İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere hafriyat kamyonu altında kalarak yaşamını yitirmişti. Ölümüne ilişkin görülen davada mahkemeye ulaşan 6. bilirkişi raporunda da Şule İdil Dere’nin kusursuz, kamyon şoförü Mümin K.’ın da asli kusurlu olduğu belirtildi. Raporda manevra yapmak için bir işaretçisi olmadan yayalara ait bir yolda dikkatsiz olarak araç kullanan kamyon şoförü Mümin K.’ın asli kusurlu olduğu belirtilirken, kazada hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin, yaya yolunda yürüyen sade bir vatandaş olarak kusur izafe edilemeyeceğinden dolayı kusursuz olduğu belirtildi.

6 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kök raporumuzda yer aldığı üzere, Deniz Hizmetleri Müdürü İbrahim K., Asya Yakası Kıyı Temizlik Şefi Teyfur B. ve İş Güvenliği Uzmanı Zafer K. adına vermiş oldukları itiraz dilekçesinde, normal şartlar altında bölgede işaretçi görevlendirildiği fakat kazanın yaşandığı anda bu işaretçinin olmadığını belirttiler. Bu yüzden sözleşmede yüklenici sıfatı ile anılacak olan İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi San. Ve Tic. A.Ş.’nin Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nde Asya Yakası Kıyı Temizlik Şefi Teyfur B., Zafer K. ve sözleşmede imzası bulunan İbrahim K.’nin ayrı ayrı tali kusurlu olduğu değerlendirilmektedir.” Raporda ayrıca, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nde Deniz Yüzeyi ve Kıyı Temizlik Şefi olan Saffet A.’ın, denetleme ödevini eksik yaptığından dolayı tali kusurlu olduğu da belirtildi.

Teyfur B., Zafer K., İBB’nin kontrol elemanı Ergun A., Harita Mühendisi Kamil Y., İSTAÇ A.Ş. Deniz Hizmetleri Müdürü İbrahim K., Saffet A.’ın yanı sıra, kamyonu kullanan sürücü Mümin K. hakkında, ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Aziz Özen / Hürriyet)