Hükümetin dün kamuoyuna açıkladığı Adanaya değişiklik paketindeki düzenlemelerden biri mevcut Anayasa’nın 10. maddesini kapsıyor. Kadın örgütlerinin değişiklikle ilgili görüşleri şöyle:

TCK Kadın Platformu’ndan avukat Hülya Gülbahar: “Devletin kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesini sağlamak için alacağı tedirlerin eşitlik ilkesine akırı yorumlanmayacağına ilişkin getirilen ek cümle kadın hareketenin 2004 yılında talep ettiği cümle. Bu nedenle olumlu bir düzenleme. Ancak eşit siyasi temsili sağlamak amacıyla net bir ek düzenlemeye ihtiyaç var. Ayrıca eşitlik maddesinde ‘cinsiyet, siyasi düşünce, din ve benzeri nedenlerle ayrım yapılacamayacağı’ ibaresine ‘cinsiyet yönelimi, cinsiyet kimliği, medeni hal, yaş ve benzeri nedenlere ayrımcılık yapılamayacağı’ da eklenmelidir. 2007 anayasa taslağı için tartışılan düzenlemeden vazgeçilerek çocuklar, yaşlılar ve engelillerin ayrı bir düzenlemeyle belirtilmesi de olumlu bir gelişme.”

Mor Çatı Kadın Kadın Sığınmaevi Vakfı Kurucusu Avukat Canan Arın : Pozitif ayrımcılık uygulamalarının daha açık açık belirtilmesi doğru olurdu. Kadını, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi korunması gerkenler arasına sokmak hoş değildi. Bunun ayrı düzenlenmiş olması da iyi.”

Kadının İnsan Hakları Vakfı Koordinatörü Pınar İlkkaracan: “Üç yıl önce bizim önerimiz ‘devlet kadın erkek arasındaki fiili eşitliği sağlamak için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür’ cümlesinin eklenmesiydi. 10. maddeye bu cümle eklenmedi. Ancak şu an eklenmeye çalışılan da pozitif ayrımcılık olarak algılanabilir. Pozitif ayrımcılığa kapı açıyor.”


Radikal




  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.