Tasarının önceki halinde, 21 üyeli olması planlanan HSYK'ya, 3 üyenin Meclis, 3 üyenin de Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi öngörülüyordu.

Ama akşam saatlerinde tasarıda değişiklik haberi geldi.

CNN TÜRK muhabiri Melek Erhan'ın edindiği bilgilere göre, Meclis'in HSYK'ya üye seçmesi paketten çıktı, Cumhurbaşkanı'nın seçeceği üye sayısı arttı.

Tartışılan bir başka değişiklik parti kapatmalara ilişkin.

İlk taslağa göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, dava açmak için Meclis'ten onay alması öngörülmüştü. Şimdi, bu şartın da taslağa girmemesi görüşü ağırlık kazandı.

Memurların toplu sözleşme ve grev hakkına ilişkin düzenleme de paketten çıktı. Bu düzenleme için önce kamuda reform çalışması tamamlanacak.

Şimdi AK Parti muhalefetin kapısını çalacak. Ama öncesinde teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulması için gerekli imzaları topladı bile.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin olarak, "Birinci hedefin HSYK olduğu da görüldü, o da belli. Sanıyorum bundan sonra belki bizim de bazı şeyleri ifade etme imkanımız olacaktır" demişti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de, "Düzenleme kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına aykırı olmamalı" diye konuşmuştu.


Cnn Türk