HaberTürk'ten Yasemin Güneri'nin yazısına göre; Kitapta oldukça çarpıcı bilgiler ve istatistikler yer alıyor. Sosyolog ve toplum bilimcilerin üzerinde durması gereken konuların başında suç türleri ve işlenme oranları geliyor.

İstatistiklere göre ceza mahkemelerinde karara bağlanan davalardaki suç sayısında “cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar”daki artış oranı dikkat çekici boyuta ulaşmış durumda.

2015 yılında cinsel dokunulmazlığa karşı toplam bin 201 dava açılmış. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların tüm suç türlerine göre oranı da yüzde 2.7 olmuş. 2019 yılına geldiğimizde ise cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların ardından açılan dava sayısı 19 bin 54’e çıkmış. 4 yılda cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardaki artışın nedeni üzerinde çalışma yapılması gerekir.

Bu suçları işleyenlere verilen cezalar, insanların bilinçlenmesi ve şikayet etmeye başlamış olması ve daha pek çok neden açılan dava sayısındaki artışa gerekçe gösterilebilir.

İstatistiklerde; ceza mahkemelerinde açılan ve karara bağlanan davalarda seçilmiş suçlara ilişkin suç sayısının türüne göre dağılımına da yer verilmiş. Buna göre cinsel dokunulmazlığa karşı açılan davaların sayıları şöyle:

Çocukların cinsel istismarı: 22 bin 689

Cinsel taciz: 15 bin 842

Cinsel saldırı: 8 bin 896

Reşit olmayanla cinsel ilişki: Bin 603

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların türüne baktığımız zaman çocukların cinsel istismarındaki orandaki fazlalık, bu suçun işlenmesini engellemek için acilen harekete geçmek gerektiğini gözler önüne seriyor.

Cinsel suçların coğrafi dağılımı ne?

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, hazırlanan kitapta ceza mahkemelerinde cinsel saldırı suçunun işlenme oranına göre coğrafi bölge istatistiğini de yapmış.

İstatistik kitabında Türkiye genelinde cinsel saldırı suçu bölge ve suçun yoğunluk gösterdiği iller bazında incelendiğinde; 2019 yılında ceza mahkemelerine açılan davalardaki toplam cinsel saldırı suç sayısının 8 bin 986 olduğu, bölge bazında bu suçun en fazla 3 bin 46 (yüzde 34.2) ile Marmara Bölgesi’nde işlendiği tespit edilmiş.

Bunu bin 448 ile (yüzde 16.3) suç ile İç Anadolu Bölgesi'nin takip ettiği görülüyor.

İller bazında en fazla suçun, nüfusun en fazla olduğu ilimiz İstanbul’da işlendiği görülüyor. Türkiye genelindeki cinsel saldırı suçlarının yüzde 20.8’i İstanbul’da işlenmiş. İstanbul’u yüzde 6.9 ile İzmir, yüzde 6.8 ile Ankara takip etmiş.

Boşanma oranları azaldı

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün “Adli İstatistikler 2019” adlı yayınında yer alan bilgilere göre boşanma oranları düştü. İstatistiklere göre 2018 yılında açılan boşanma davası oranı yüzde 11.7 iken, 2019 yılında bu oran yüzde 11.5’e geriledi. 2018 yılında 246 bin 921 boşanma davası açılırken, 2019 yılında 248 bin 640 boşanma davası açılmış.

İstatistiklere göre 2018 yılında evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile açılan boşanma davalarının yüzde 46.1’i anlaşmalı boşanma ile sonuçlanırken, aynı oran 2019'da yüzde 49.6’ya çıkmış. Anlaşmalı boşanma oranında da bir önceki yıla göre artış olduğu görülüyor.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile açılan çekişmeli boşanma davası oranı 2018 yılında yüzde 51.9 iken, bu rakam 2019 yılında yüzde 48.5’e inmiş.

Uzun bir aradan sonra ilk kez boşanma oranlarında düşüş yaşanması dikkat çekici bir durum…