Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP’nin 2007 yılında Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyen ekibe hazırlattığı Anayasa değişiklik paketinin şimdiki pakete göre ‘daha doğru’ düzenlemeler içerdiğini söyledi. Çiçek, “O taslakta HSYK’ya (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) parlamentodan da üye seçilmesi isteniyor. Doğru olanı budur. Sırf uzlaşı adına parlamentodan üye vermeyi kendi taslağımıza koymadık” dedi. Çiçek CHP’nin taslağı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek olmasıyla ilgili de “Anlaşılıyor ki bu iş referanduma gidecek eğer 367’yi bulamazsak. Asilin kendisine gideriz” diye konuştu.
Anayasa değişiklik paketiyle ilgili görüş alış verişinde bulunmak için Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte çıktığı sivil toplum ziyaretlerine dün de devam eden Çiçek sırasıyla Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu’nu (TUSKON), DİSK ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TÜSİAD’)etti. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretlerden sonra Çiçek, açıklamalarda bulundu.
Çiçek, Radikal’in dünkü manşetinde yer alan 2007’de Prof. Ergun Özbudun başkanlığında bir heyetin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağıyla bugünkü taslak arasındaki farklarla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “O taslakta HSYK’ya parlamentodan da üye seçilmesi isteniyor. Doğru olanı budur. HSYK gibi bu kurumda yürütmeden, yargıdan seçim yapıp üçerkten biri olan yasamayı dışlayan bir tasarruf, düzenleme AB müktesebatına uymuyor. Ama son günlerde ‘Yargı kuşatılıyor’, ‘Sivil darbe’ gibi içi boş laflar söyleniyor. Bunlar karşılığı olmayan laflar. Ama biz ciddiye aldık. Sırf uzlaşı adına, yerli yersiz tartışmalarla bu önemli süreç baltalanmasın diye parlamentodan üye vermeyi kendi taslağımıza koymadık. Doğru olanı 2007’de gündeme gelen taslaktır. Niye vazgeçtik? Yanlış olduğundan değil. Uzlaşı arayışımızın samimi bir göstergesi olarak taslağa koymadık. Aksi halde istismar konusu olmaya devam edecekti.”

‘Anlaşılıyor ki referandum’
“Taslağın uluslararası hukuka, anayasaya uygun olduğu kanaatindeyiz” diyen Çiçek, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi konusunda da “Götürmek istiyorlarsa anayasadaki şartlar gerçekleştirdiğinde götürebilirler. Anlaşılıyor ki bu iş referanduma gidecek eğer 367’yi bulamazsak. Asilin kendisine gideriz” dedi. Çiçek sivil toplum örgütlerinin Anayasa değişikliği konusunda çalışmalarının hazır olduğunu vurguladı ve “Bu görüşmeleri tamamladıktan sonra kendi taslağımıza son şeklini vereceğiz ve TBMM’ye sunacağız” dedi.
AKP’li heyetin ziyaretlerinin ardından sivil toplum örgütleri de Anayasa değişiklik paketiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral “Anayasada değişiklik yapma girişimini destekliyoruz. İktidar üzerine düşeni yapmıştır. Mevcut meclisin bu yetkiyi kullanmasında hiçbir engel olmaz” dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi şöyle konuştu: “Bir menü halinde anayasanın kabulü veya reddi konusu gerçekten bu toplumu kutuplaştırır. Taslakta yüzde 80, yüzde 90, yüzde 100 mutabakata varılacak noktalar olacağına inanıyorum. Ortak zemini, mutabakatı yakalamaya ihtiyacımız var.”

DİSK: 12 Eylül’ün bile gerisinde
DİSK Anayasa değişiklik paketiyle ilgili öneri ve eleştirilerini de AKP heyetine iletti. DİSK’in itirazları ve önerileri şöyle:
“Hükümetin değişiklik paketi, yargıya ilişkin düzenlemeleri, yürütme ve yasamaya ilişkin düzenlemelerle dengeleme yerine, bunların yargı üzerinde güdümüne odaklanmış bulunmaktadır. Özellikle, Cumhurbaşkanının konumu bakımından öneri, 1982 Anayasa metninden bile geride bir konumdadır. Cumhurbaşkanına tanınan yetkiler 2007 Anayasa değişikliğinin uzantısı görünümünde. Buradaki kısır döngü ve çelişkili durum şu; Cumhurbaşkanını TBMM yerine halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği kadar sorunlu ki, uygulamaya ne zaman ve nasıl geçirilecebileği bile belirsiz. Yeni bir değişiklikte öncekini kaldıraç olarak kullanmak yeni sorunlar zincirini de kaçınılmaz olarak beraberinde getirecektir. (...) Haklar için öngörülenler de sorunlu ve çelişkili. Siyasal partilerle ilgili düzenlemede ise kapatma nedenlerine dokunulmuyor. Fakat sürece, parlamentoda grubu bulunan partiler dahil ediliyor. Yapılması gereken ‘Anayasa paketini’ geri çekmek, bunun yerine temel yasalardan Anayasa’nın yürürlükteki haline bile aykıırı olan maddeleri ayıklamak olmalı. (Radikal)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.