Zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesi Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu. Gerekçe olarak Zeytincilik Kanunu olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler gösterildi. Danıştay kararı tüm çevreciler ve çevre gruplarınca mutlulukla karşılandı.

Resmi Gazete'de 1 Mart 2022'de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği'nde kritik bir değişiklik yapılarak madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanınmıştı.

Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da çok sayıda dava açılmıştı.

DÜZENLEMENİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Danıştay 8. Dairesi, incelemesini tamamlayarak davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu'na aykırı hükümler içerdiği ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Uygulamanın durdurulma haberini sosyal medya hesabından yayınlayan Greenpeace ekibi, “Bugün güzel bir haberimiz var: Danıştay, zeytinlikleri elektrik üretimi için gerekli madencilik faaliyetine açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu! Yasaya aykırı yönetmeliğin durdurulması ile zeytinlikleri tahrip edecek faaliyetlerin önüne geçildi. Yerel hareketlerin, yaşam savunucularının, sivil toplumun ve hukukçuların bir arada yürüttüğü kararlı mücadele ile zeytinin yüzü gülerken, kömür yatırımcılarının yasa dışı hayalleri suya düştü. Bugün iklim için, çevre için güzel bir gün. Kömürden çıkış kararını kutlayacağımız daha güzel günler de gelmeli” ifadelerine yer verdi. (Mustafa Sarıipek / Sözcü)

İŞTE O YÖNETMELİK;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

MADEN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir. Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.