‘Balyoz’ darbe planı değil, seminer notları


Genelkurmay Başkanlığı, ‘Balyoz’ darbe planı olduğu iddia edilen belgeleri, 1. Ordu Komutanlığı tarafından 2003 yılında icra edilen ”Plan Seminerine ilişkin değerlendirmeler“ olarak niteledi

‘Plan Semİnerİ, tırmanan bir
 gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo içerisinde uygulanmıştır. İddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir’ denildi

Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan 5 maddelik açıklama şöyle:

1’inci Ordu Komutanlığı’nda 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen Plan Seminerine ilişkin çeşitli iddialar ve değerlendirmeler medyada yer almaktadır.

Söz konusu Plan Semineri, Genelkurmay Başkanlığı 2003-2006 yılları Tatbikatlar Programında bulunmaktadır.

Plan Seminerinin gayesi, dış tehdide ilişkin olarak hazırlanan Harekat Planlarını geliştirmek ve ilgili personelin eğitimlerini sağlamaktır. Plan Semineri, giderek tırmanan bir gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo içerisinde uygulanmıştır. 1’inci Ordu sorumluluk bölgesinde icra edilen bu Plan Seminerinde, Ordu Geri Bölge Emniyeti ve savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde de uygulanan sıkıyönetim konuları üzerinde de durulmuştur.

Bu Plan Seminerine ilişkin ortaya atılan iddiaları, aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir.

Söz konusu iddiaları ciddiye alarak üzerinde yorumlar yapılmasının ve bilgi kirliliği yaratılmasının; özellikle toplumumuzda tedirginlik yaratmak isteyenlerin amacına hizmet edeceği değerlendirilmektedir.”



ÇETİN DOĞAN’DAN HODRİ MEYDAN

‘Belge bulanın alnını karışlarım’


AK Parti hükümetini düşürmek için “Balyoz” adlı bir darbe planladığı öne sürülen dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, dün birkez daha iddiaları yalanladı.Doğan, Taraf’ın gündeme getirdiği cami bombalama ve Hava Kuvvetleri’ne ait bir jetin düşürülmesi iddiasıyla ilgili olarak, “Eğer bu konuda yazılı veya sözlü bir ifademi bulan olursa alnını karışlarım. Cami bombalama iddiası yüzde yüz yalandır. Belge çıkaracaklara hodri meydan diyorum.” dedi. Doğan iddialara şöyle yanıt verdi:

* Bu iddialar deli saçmasından başka bir şey değildir. Kesinlikle yok diyorum. Aksini iddia edenlere hodri Meydan diyorum.

* Görev yaptığım dönemde iç ve dış tehditlere yönelik jenerik senaryolar oluşturuldu. Hazırladığımız harekat planları arşivlerde mevcuttur. Cami bombalama ile jetin düşürülmesi, gazetecilerin kullanılması gibi iddialar bu tür harekat planlarında yok, bunlar yok sonradan montajlanmış.

* Hükümetlerin darbelerle değil, seçimle gelip seçimle gitmesi taraftarıyım. Halkın getirdiklerini, halkın götürmesi gereğine inanırım. Biz 12 Eylül’de gerekli dersi çıkardık. Hiçbir zaman iktidara gelemeyecek bazı politikacıların nasıl askeri kullandıklarını gördük 12 Eylül’de... 28 Şubat döneminde hükümete hiçbir zaman sizi alaşağı ederiz demedik. Halkın kendisi iktidarı gönderdi. O kararlara dönemin Başbakanı kendisi imza attı.

* Yürütme ve Yasama erkinin de koordineli bir ilişki içerisinde olması gerekir. Ben iktidara yönelik eleştirilerimi her zaman yasal, meşru zeminde dile getirdim. Askerle, sivillerin konuşabileceği yasal zemin MGK’dır.

* 2. Abdulhamit dönemini çoktan aştığımız bir sansür, baskı dönemini yaşıyoruz. Buna karşı direnmezsek adım adım Hitler Almanyası’na gideriz.

* Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen “Darbe Günlükleri” ve Eldiven, Sarıkız, Ayışığı gibi darbe planlarından haberdar değilim Doğruluğuna ihtimal vermiyorum. VATAN